Vypálit ránu? Peroxid na drobná poranění už je minulostí

24. listopad 2016

„Peroxid není nutný. Já ho třeba v ambulanci vůbec nepoužívám,“ říká odbornice.

„Každý si vzpomíná na situaci, kdy se na drobná poranění začal dávat peroxid vodíku. Pálilo to a bolelo. To byl důvod, proč děti často doslova utíkaly z jakéhokoli ošetření. To už ale není vždycky nutné,“ vysvětluje Markéta Koutná z Poradny pro léčbu rány Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Čím tedy ránu vyčistit?

„Dnes se používají různé dekontaminační roztoky nebo tzv. antiseptické roztoky, které naopak zklidní a málokdy pálí.“ Ránu vyčistí, odplaví z ní případné bakterie a zranění „zpřehlední“. Nutno podotknout, že drobnými poraněními se myslí taková, která svým rozsahem nevyžadují odbornou lékařskou péči.

Pozor na malé, ale hluboké rány

Tedy alespoň člověk může mít takový dojem. I to je být důvod, proč bývá právě jejich ošetření podceňováno. Drobná poranění jsou především otázkou rozsahu, hloubky či povrchu rány. I rozsahem malá rána může být hluboká.

Kde hledat pomoc

„Pak pochopitelně už vyžaduje zásah odborníka. A s hloubkou totiž souvisí komplikace jako krvácení, protože dojde k porušení různých cév. V takové situaci už je určitě potřeba navštívit odborníka. Když ne chirurgické pracoviště, tak určitě praktického lékaře.“

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio