Vynálezce Charles Macintosh začal prodávat první pláště do deště

V roce 1823 začal skotský podnikatel Charles Macintosh prodávat nepromokavé pláště do deště. Nechal si patentovat metodu, jak z dehtu, indického kaučuku a nafty vyrobit gumovou hmotu, která stlačená mezi dvě vrstvy látky, je činí nepromokavými a nepropustnými pro vzduch. Po experimentech s nepromokavou látkou v Glasgow se Macintosh s několika partnery rozhodl pro výrobu v Manchesteru. Skotští krejčí totiž novému materiálu nedůvěřovali a nechtěli s ním mít nic společného.

V Anglii se nepromokavé kabáty prodávaly dobře. Macintosh tak mohl brzy postavit novou továrnu, která produkovala voděodolnou tkaninu. Svým vynálezem Macintosh ovlivnil i zakladatele britského gumárenského průmyslu Thomase Hancocka, který v roce 1825 začal spolupracovat se společností Macintosh na výrobě nepromokavé látky a značně ji vylepšil. Oba vynálezci například zkonstruovali automatický nanášecí stroj gumové hmoty, která se do té doby na látku natírala štětcem.

Hancock se stal partnerem firmy Charles Macintosh & Company a později ji dokonce vedl. Sortiment výrobků firmy se brzy rozšířil a kromě pršiplášťů nabízela i gumové boty, tedy u nás populární holínky. Vynálezce Charles Macintosh zemřel 25. července 1843, ale jeho vynález žije dál. Ve Velké Británii se z jeho pláštěnky stala módní ikona.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související