Všichni měli strach. Případ psychopatického vraha s tváří filmového herce

Bylo 19. února 1981 a přes noc napadlo v Praze plno sněhu. Brzy ráno našel uklízeč v pražské restauraci U Dvou koček tělo kuchaře, který byl zavražděn téměř rituálním způsobem – měl useknuté obě ruce.

Účinkují: Miroslav Táborský, Jan Teplý ml., Jiří Knot, Martin Dusbaba, Vilém Udatný, Kryštof Krhovják, Petr Macháček, Kajetán Písařovic, Nataša Nosková Gáčová
Komentuje: kriminalista Jiří Markovič, bývalý šéf pražského oddělení vražd
Scénář: Bronislava Janečková
Režie: Jaroslav Kodeš
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 5. 6. 2019

Vražda tehdy otřásla veřejností. Hospodě se podle useknutých rukou začalo říkat Pacifik. Z hospody zmizelo jen pár lahví alkoholu a dva kartony cigaret. Ale proč by obyčejní zloději řezali ruce kuchaři, který je asi překvapil. A proč by si je z místa činu odnesli?

Kriminalisté v prvních 24 hodinách zahájili velkou razii. Prošetřili desítky mužů s pestrou kolekcí záznamů za majetkové i násilné delikty. Bezvýsledně. Až 1. dubna je anonymní telefonát přivedl na stopu pachatele, který se i přiznal.

Falešný vrah

Jenže se ukázalo, že není skutečným vrahem a pro pobyt ve vězení měl vlastní důvody. Vyšetřování tedy bylo zase na začátku. V řece Rokytce v Praze-Libni byla sice nalezena levá useknutá ruka oběti, na konci října 1981 byl ale spis odložen s výsledkem: pachatel neznámý.

Kriminalisté ale mívají štěstí, i když si někdy dává na čas. O tři roky později, v březnu 1984, během vyšetřování zcela jiného případu jedna prostitutka neočekávaně vypověděla, že zná vraha z hospody U dvou koček…

autoři: Bronislava Janečková , and
Spustit audio

Související