Vladimír Soukup říká, že s Brnem je spojeno neobvyklé množství významných osobností

12. srpen 2011

Hostem pátečního a 12. srpnového pořadu Šťastnou cestu byl po 14:05 hodině cestovatel a spisovatel Vladimír Soukup. Hostitelem mu byl Jan Rosák.

Společně se vydali (nejen) do jihomoravské metropole, do Brna.
Proč se vlastně Brno stalo hlavním městem jižní Moravy? „Mohou za to Švédové a Třicetiletá válka. Tehdy spolu o prvenství bojovala města dvě, Olomouc a Brno a obě byla Švédy obléhaná. Olomouc tehdy vydržela jen čtyři dny, Brno naopak dokázalo odolat. Olomouc na obléhání nakonec tvrdě doplatila. Švédové zde totiž zůstali několik dalších let a nenechali kámen na kameni. Mnoho důležitých úřadů, které tehdy sídlily v Olomouci, se tak z pochopitelných důvodů musely přestěhovat do Brna. A už tam zůstaly,“ říká Vladimír Soukup.

Podle V. Soukupa má Brno mnoho zajímavostí a také neobvyklé množství významných osobností, které se zde narodily nebo žily. Vyprávěl příběh Josefa Jičína Kamela, který se v 18. století v jihomoravské metropoli narodil. Dnes existuje v Česku několik ulic, které dostaly jeho jméno. Prý se jej lidé často ptají, proč je ulice pojmenována po cigaretách. Nemá to ale s tímto lidským zlozvykem nic společného. „Josef J. Kamel byl Brňák jako poleno. Stal se Jezuitou, studoval lékařství a biologii. Pracoval i jako misionář v Indonésii, kde si jednoho dne všiml malé rostlinky do které se zamiloval natolik, že si ji přivezl domů. Na jeho počest pak dostala jméno Kamélie. Je to jedna z nejvýznamnějších osobností Brna, o které ale veřejnosti málo ví.“ Zajímavý příběh je spojen také se jménem giganta české literatury, který se narodil v Brně, s Bohumilem Hrabalem. „Málo se totiž ví, že ač žil většinu života v Čechách, narodil se v jihomoravských Židenicích. Když se zastavíme u jeho Postřižin, které byly tak úspěšně zfilmovány, tak se děj, zejména konec filmu, nezakládá na pravdě. Film končí tak, že Francin naloží maminku na kolo a odjíždí k rybníku, kde se dozví, že mu pod srdcem nosí spisovatele. Tak to ale ve skutečnosti nebylo. B. Hrabal se narodil jako nemanželské dítě, jeho otec nebyl znám. A když mu byly 2 roky, tak si maminka vzala Františka Hrabala, který jej adoptoval. Francin z Postřížin tak rozhodně nebyl skutečným tatínkem Hrabala.“

Logo

Cestovatel a spisovatel Vladimír Soukup nás ale ještě pozval na zajímavou návštěvu Moravského krasu nebo do Lednicko-Valtického zámku. To si již poslechněte sami v audiozáznamu rozhovoru s Janem Rosákem.

autor: lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.