Víte, jak kvalitní vodu pijete?

20. květen 2015

Jakou vodu pít a z jaké vařit? Je vodovodní kvalitnější než ta, kterou kupujeme balenou? Podle Václava Jandy z VŠCHT Praha se na to nedá odpovědět obecně.

Předpisy pro vodovodní vodu jsou mírnější, než u „kupované“. „Teoreticky tedy může mít vodovodní voda horší kvalitu. Třeba karcinogenní látky nesmějí být vůbec obsaženy pouze ve vodě balené.“

U balené vody je důležitý její druh

Obecné označení balená voda je prý široký pojem. Pokud si totiž koupíte pramenitou nebo kojeneckou vodu, tak ty se nesmějí příliš upravovat, jenom stáčet. A pramenitá voda se nesmí ani desinfikovat. To pak může být kámen úrazu při skladování.

Podle Václava Jandy právě proto vycházejí srovnávací mikrobiologické testy hůře pro vody balené. Sám tak raději sáhne po vodovodním kohoutku.

Co Slunce a jeho záření?

Ultrafialové záření, které prochází polyethylentereftalátem, tedy plastovou lahví, může vodu naopak desinfikovat. U skleněných lahví to už ale neplatí. To, co ale vadí je zahřátí na zhruba 30, 40 stupňů. To totiž kultivaci, tedy množení, mikroorganismů pomáhá. Takže způsob skladování je u balené vody důležité.

Čtěte také

Přepis celé poradny:

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Bez vody není života, s tím, milí posluchači, Českého rozhlasu Dvojky určitě nelze než souhlasit, a právě o vodě, o tom, jakou vodu pít a z jaké vody vařit, o tom si teď budeme povídat s panem profesorem inženýrem Václavem Jandou, kandidátem věd z Vysoké školy chemickotechnologické v Praze, z Ústavu technologie vody a prostředí. Pěkně vítám, pane profesore.

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Dobrý den, děkuju.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak voda, to je bezbřehé téma určitě. Já piju teda tu kohoutkovou, dělám dobře?

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Tak, to záleží na tom z jakého úhlu se na to podíváte. Neexistuje žádná jednoznačná odpověď, protože, když si porovnáte třeba cenu balené vody a kohoutkové vody, tak zjistíte, že ta balená je zhruba stokrát dražší. Teď jde o to, jestli tedy vám poskytne stokrát lepší kvalitu než ta voda z vodovodu?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Poskytne.

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
To se taky nedá jednoznačně říct. Předpisy, dneska máme všechno podle předpisů, podle vyhlášek, tak předpisy pro tu vodovodní vodu jsou mírnější, takže teoreticky ta vodovodní voda může mít horší kvalitu než ta voda balená, například, co se týče nějakých karcinogenních látek, tak ty v té balené vůbec nesmějí být, kdežto v té vodovodní vodě, tam jsou předepsány určité hraniční hodnoty. Nechci říkat limity, protože pro karcinogeny neexistuje bezpečný limit, to se prostě pořád načítá.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jakou vodu pijete vy, pane profesore?

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Já piju vodu kohoutkovou, protože mně připadá zbytečné pít vodu balenou, ale to je otázka i vkusu. Například když si chci dát vodu s bublinkama, tak sáhnu samozřejmě po té balené. Ono balená voda je široký pojem taky, může být vodovodní voda balená a pak je takzvaná pramenitá voda nebo kojenecká voda, a tyto vody se příliš nemohou upravovat jejich vlastnosti, ty se prostě mohou jenom stáčet, zvláště teda ta kojenecká. Ta pramenitá voda, ta se může nějakými šetrnými způsoby upravovat. Ale nesmí být tyto vody například desinfikovány, což může být kámen úrazu při jejich skladování a většinou, když se dělají nějaké testy, srovnání vodovodní a balené vody, tak právě v tom mikrobiologickém obraze ty balené vody bývají horší.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, tak já, když vidím za výkladem leckterých obchodů ty vody, jak se do nich opírá sluníčko, tak těm nemůže být zdrávo těm vodám?

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Na jednu stranu sluníčko, když na to svítí přímo, tak ultrafialové záření přeci jenom ještě přes ten měkčí obal ještě prochází tím polyethylentereftalátem, a trošku tu vodu může naopak desinfikovat. Když je to za sklem, tak top UV záření už tam nebude tolik a naopak to ohřátí, protože je na nějakých řekněme 30, 40 stupňů, tak naopak kultivaci těch mikroorganismů napomáhá. Takže ano, máte pravdu, způsob skladování je také důležitá věc.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co soukromé pitné zdroje, individuální pitné zdroje, to znamená studny a tak?

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
No, nebudu přehánět, když řeknu, že to je většinou hrůza. Státní zdravotní ústav před mnoha lety už dělal sledování a zjistilo se, že 70 % těchto vod z individuálních zdrojů nevyhovuje, což je teda poměrně hodně. Zas je to nejvíce v těch ukazatelích mikrobiologických, ale bývá tam i zvýšený obsah železa, manganu, což by třeba na pitné účely nevadilo, samozřejmě ta voda bude rezavá, což se lidem nebude líbit, ale bývají tam i zvýšeny koncentrace dusičnanů, navíc to železo, mangan způsobí skvrny při prádle na praní. Čili právě z toho důvodu se doporučuje, aby se přešlo na hromadné zásobování z veřejných vodovodů a tam tedy ta kvalita je přece jenom zaručené. Čím větší je ta oblast, tak tím kvalita pitné vody bývá lepší.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A co byste doporučoval, nechat si tu vodu vyšetřit, pokud tedy užívám vodu z vlastní studně?

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Určitě. Já bych nechtěl lidi odrazovat, aby nepoužívali vodu z vlastních individuálních zdrojů, ale měli by tedy vědět, co pijí, a také se o tu studnu nebo o ten vrt trošku starat, to znamená čas od času nechat třeba vyčistit nebo tu vodu také desinfikovat nějakými přípravky. Takže není to tak, že na tu studnu se můžeme dívat jako na díru v zemi a prostě z toho si brát jenom vodu, nic není zadarmo.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, je to pravda, ono i to vyšetření té vody něco stojí.

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Řádově, řádově tak dva tisíce korun, jak ten zkrácený chemický rozbor, tak mikrobiologický rozbor.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě to za to stojí. Milí posluchači, mluvíme o kvalitě vody, o tom, jakou vodu pít, jakou nepít a vy se můžete přidat 221552525 nebo 221552424, případně můžete poslat mail na dopoledne@rozhlas.cz. Mluvíme s panem profesorem Jandou z Vysoké školy chemickotechnologické v Praze.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Teď ale jsme zpátky ve Spotřebitelské poradně a čísla 221552525 i 2424 jsou obsazená, mluvíme o vodě s panem profesorem Jandou a s vámi, milí posluchači. Haló, haló, můžete se ptát, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Slavoňová. Já bych měla dotaz na reverzní osmózu a na pití destilované vody? To jsou dvě takové podobné věci. Chtěla bych se zeptat, pití destilované vody se celkem začíná rozmáhat, hlavně tedy u lidí, kteří se živí takzvanou rawl stravou, syrovou stravou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.

osoba
--------------------
A co se týče teda, oni to vychvalují, na druhé straně jsem zase četla, že je to pro zdraví škodlivé.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, zeptám se určitě.

osoba
--------------------
Jednou jsem to viděla a viděla jsem opravdu po té destilaci z kohoutkové vody, že tam vznikl takový dost škaredý škraloup, a ten vlastně my s tou vodou vypijeme a pak to máme v těle. Jak se to tělo zbaví?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, určitě se zeptám, děkuji mockrát za dotaz. Další posluchač, dobrý den. Můžete se zeptat.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Havlová. Já jsem se chtěla zeptat, když teda mám ve studni vodu a má teda nějak víc dusičnanů, tak jestli se dá používat na vaření, když se převaří. A my teda nepijem, pijem minerálky, tak jestli ty minerálky jsou zdravější než normální voda?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jestli s tím varem se dusičnany odstraní. Děkuji mockrát za dotaz. Pane profesore, tak destilovaná voda reverzní osmóza?

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Ano, správně jste to vyslovila. Je to voda, která obsahuje vlastně nulové nebo téměř nulové koncentrace jakýchkoli rozpuštěných látek. Obecně se míní, že tato voda pro pití není vhodná. Pitná voda rozhodně není H2O. A v pitné vodě jsou určité esenciální látky vyskytující se ve stopových koncentracích, dokonce tam jsou i látky, které se vyskytují ve vyšších koncentracích a které jsou pro tělo potřebné. Konkrétně se například jedná o vápník a hořčík. Ne, že by vápník a hořčík v jiných zdrojích, třeba v potravinách nebyly, ale v té vodě jsou velmi snadno dostupné, protože jsou tam v jednoduché rozpuštěné formě. Takže z tohoto důvodu se nedoporučuje příliš tedy tu demi vodu pít, spíš tedy vodu, která obsahuje minerály.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Dusičnany?

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Dusičnany, pokavad vodu převaříte, tak se jich nezbavíte.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tady je dotaz, který možná bude zajímat i další posluchače. Jak postupovat v případě, na jaký úřad se obrátit, když si chceme nechat ze studně vyšetřit vodu?

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Je to naše soukromá aktivita, existuje spousta komerčních laboratoří, které si vydělávají tím, že dělají rozbory vody. Mají na to akreditaci, čili nějaký protokol, který je opravňuje k tomu.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, většinou hygienická stanice poradí.

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Jsou to i pobočky Státního zdravotního ústavu, jsou to čistě komerční laboratoře, někdy i laboratoře třeba provozovatelů vodovodů a kanalizací.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, čili podívat se na internet, která je ta nejbližší.

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Ano, najdete velice snadno.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A máme další telefonáty, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den. Já bych se chtěl zeptat, jak poznáme, že voda pitná například pomocí nějaký bio indikátorů, ze studánek třeba, z přírody?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jestli to jde poznat, dobře. Můžu se zeptat?

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
No, rozhodně se to nepozná tím, že se na tu vodu podívám. Musíte si prostě u toho nechat udělat rozbory, a to jak mikrobiologické, tak chemické.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili ze studánky byste nedoporučoval?

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Jako rovnu, že tam člověk přijde a řekne si ta voda je krásná a napije se, tak to bych nedoporučoval. Ona totiž třeba nad tím pramenem může stát kravička nebo ovečka a dělat tam věci, které třeba úplně nepředpokládáme.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Další telefonát, dobrý den, můžete se ptát. Haló, haló! Tak, pokud ne, existují nějaké spolehlivé filtry na tu železnato-manganovou vodou, dotaz mailový?

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Ano, dá se to odstranit v domácnosti přímo na kohoutku. Může to být aparát, který pracuje na principu iontové výměny.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jak moc se chloruje voda? Dočetla jsem se, že chlor je zdraví škodlivý.

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Chlór sám o sobě snad ani ne, spíš některé látky, které vznikají při chloraci vody, mohou být zdraví škodlivé. Jinak maximální koncentrace chloru v pitné vodě je 0,3 miligramu na litr. Je to ale spíš dáno senzorickými vlastnostmi potom té vody, než že by to mělo nějaký velký zdravotní účinek.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Krátký dotaz: "Mám roční dítě, chtěla bych se zeptat, od kdy může pít nepřevařenou vodu z kohoutku?"

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Může ji pít od druhého dne svého věku už.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, teď máme telefonický dotaz, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, Staníček, slyšíme se?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, slyšíme.

osoba
--------------------
Bydlím v malé vesnici, kde není vodovod, máme tedy všichni studny, teď jsem si nechal dělat vrtanou studnu a je tam velký obsah bakterií. Jedná se o to, že družstevníci teď nad vesnicí rozvodí, kde jedna strana je do Svratky, druhá do Svitavy a družstevníci nebo jézeďáci tady pravidelně skládají velkokapacitní skládky hnoje. Co s tím dělat, kam se podívám, bakterie.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, rozumíme.

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Závidím vám tedy, že tam máte ještě JZD, ale s tím se nedá v podstatě dělat nic jiného než tu studnu vyčistit a čerpat a spoléhat na to, že to byla nějaká lokální kontaminace. Pokavad je ta zvodnělá vrstva celá kontaminovaná, tak když je kontaminovaná lehce, tak se můžete toho zbavit ještě desinfekcí, ale pokavad je to těžce, tak se s tím moc dělat nedá.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A převařit?

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Převařit, samozřejmě to pomůže.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, tak děkuju panu profesorovi Václavu Jandovi z Vysoké školy chemickotechnologické v Praze. Díky. Já jsem říkala, voda, to je bezbřehé téma, doufám, že se tady zase někdy nad tímto tématem sejdeme. Mějte se hezky.

prof. Ing. Václav JANDA, CSc, Vysoká škola chemicko–technologická v Praze, Ústav technologie vody a prostředí
--------------------
Já vám děkuji za pozvání.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.