Věra Křesadlová: Nevěděla jsem, že na konkurzu do Semaforu točí Forman film

1. listopad 2019

Semafor je moje srdeční záležitost. Byla jsem tam 26 let, říká Věra Křesadlová. Na konkurzu poprvé viděla svého manžela Miloše Formana. Vůbec netušila, že tam točí film.

„Dělala jsem výtvarnou školu, hrála v amatérském divadle a zpívala v bigbeatové skupině Krystal. Vystupovali jsme v Lucerně na srazu bigbeatových kapel a Forman se tam šel podívat na zpěvačku Olympicu. Zalíbila jsem se mu víc než ona.“

„A pak jsem ve filmu Konkurz hrála. Suchý povídal Šlitrovi: Proč jsme tu holku do toho divadla nevzali? Miloš seděl za nimi a říkal: Protože jste blbí.“ A tak pro Věru Křesadlovou začalo období Semaforu.

I po rozchodu jsme byli pořád ve spojení

Věra Křesadlová

„V srpnu 1968 byl Miloš s dětmi ve Francii. Já za ním přijela z Belgie, vzala děti a jela do Prahy. Druhý den dorazily tanky. Odjela jsem znovu do Francie. Ale zkrachovaly nám tam nějaké projekty. Já se s dětmi vrátila, Miloš se bál, že by už nemohl vyjet,“ vzpomíná.

„Rozešli jsme se v pohodě. Byli jsme pořád ve spojení, i když mezi mými návštěvami uběhlo třeba deset let.“ Moderátorce Tereze Kostkové ale prozradila i to, jak ji nouze naučila housti. Nebo spíš výtvarnému umění.

Moje lampy jsou i v Obecním domě

„V Americe jsem viděla skleněné lampy od Tiffanyho. Zjistila jsem, že stojí tisíc dolarů. Miloš řekl, že na to nemáme. Tak jsem se to musela naučit. Dneska je pár mých lamp i v Obecním domě v Praze,“ chlubí se

Jak na ni zapůsobil v Americe Voskovec? Za co si cení Martinu Formanovou? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související