Velký test grilovacích klobás. Víme, které jsou nejlepší

13. srpen 2015

Konec léta značí grilovací sezónu. Nedejte ale na nejrůznější medaile na obalech. Studujte spíš obsah masa a tuku.

„Klobásy obsahují, zaplaťpánbůh, hlavně maso,“ říká v úvodu k výsledkům Olga Šlesingerová z časopisu dTest. Testovalo se 17 různých typů (světlých) klobás, „které buď měly rovnou v názvu napsáno grilovací anebo jejich obal evokoval, že jsou ke grilování určené“.

Jakékoli klobásy (vyjma těch, které jsou specifikované ve vyhlášce) česká legislativa nijak neupravuje. Takže je výhradně v režii výrobce, jakou recepturu použije a kolik masa do nich přidá.


Vítěz testu
Norimberské klobásky z Lidlu (Gril & Fun)
Nejlepší české grilovací klobásky
Kostelecké uzeniny z dílny Vocíka z Billy (celkově 3. místo)

Co všechno se hodnotilo

Test sledoval jak obsah masa (jestli odpovídá množství uvedenému na obalu), tak jeho kvalitu. Ze 17 klobásek 4 výrobci udávají na obalu větší podíl masa než, který jsme naměřili v laboratoři.

„Pak jsme klobásky hodnotili z pohledu přidaných látek, přídavných látek, speciálně se to týkalo dusitanu sodného a glutamanu sodného.“ Součástí bylo i senzorické hodnocení: 8 hodnotitelů posuzovalo klobásy ve 4 parametrech, jak působí na lidské smysly.


Glutaman sodný je zvýrazňovač chuti, masovosti. Někdo na něj můžebýt citliví, může způsobit nevolnost nebo bolest hlavy.
Dusitan sodný je konzervant. V masu udržuje růžovější barvu. V grilovacích klobáskách potřeba není.

Čím víc tuku, tím lepší

Výrobce má povinnost uvádět maximální obsah tuku. „V tomto ohledu všechny klobásky vyhověly.“ Test ale nehodnotil, jestli je hodně tuků dobře nebo málo. „Tuk má výrazný vliv na to, jak klobáska chutná a je vlastně spíše jen otázkou receptury než čehokoliv jiného.“

Původ střívka nemá vliv na křupnutí. U všech 17 testovaných byla přírodní. „Obecně se používají i umělá střívka anebo se používají přírodní, ovšem ne skopová, vepřová, ale vyrobená z kutizinu, což jsou vlastně přírodní materiály.“

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio