Velké putování malé slepice. Vyprávění o tom, jak se Peliška vydává poznat okolní svět

4. červenec 2021

Dobrodružný příběh slepice Pelišky, která se z velkochovu dostala do kurníku a odtud do lesa, kde nasbírala spoustu zkušeností. Čte Ondřej Brousek.

Čte: Ondřej Brousek
Napsala: Michaela Vetešková
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Izabela Schenková
Premiéra: 30. 3. 2020

V nízkých budovách bez oken, kolem kterých neroste tráva, ani nekvetou květiny, žijí stovky slepic. Stojí v klecích, přešlapují z nohy na nohu, zobou zrní a snášejí vejce... A právě odtud malý Filip zachrání slepici Pelišku. Vypořádat se s nově nabytou svobodou nebude pro hlavní hrdinku tak snadné.

Zamíří k lesu, přes něj se dostane na ostrov v rybníku, až se ocitne na vyprahlém poli. Cestou potká spoustu zvířecích kamarádů, kteří jí pomohou z nesnází. Snad nakonec doputuje zpět na svůj dvorek, kde na ni čeká i láska.

Šup do pytle plátěného, putování zahájeno

Filip se se svým tátou vypravil do drůbežárny, aby si odtamtud přivezl několikpěkných slepic. Pod nohy se mu nakonec připletla i opelichaná chudinka. Dal jí jméno Peliška.

Kdák, Škubka je oškubaný, všemi vysmívaný pták

Nemá-li slepice pořádné peří, dělá druhým prý jenom ostudu. A to Peliška určitě nechce! Proto se rozhodla udělat odvážný, ale trochu nepromýšlený krok - utéct!

Divočáci řádí v lese, Škubka se strachy třese

V neznámém lese může dojít k překvapivým setkáním a číhají tam i nečekaná nebezpečí. Dokáže je Peliška včas rozpoznat a vyhnout se jim?

Chladná voda z jezírka, bude dobrá na pírka

Peliška není jen nezkušená, ale taky nedůvěřivá. Zázraky se prý nedějí! Že by v kleci v drůbežárně bylo líp? Sova i srneček ji však přesvědčí o opaku.

Na ostrově žijí zvířata, veselá a rohatá

Krásný ostrov je pro Pelišku úplný ráj. Jen kdyby v něm nebyli rozpustilí kozlíci, kteří si chtějí hrát kopanou s vajíčky...

Po rybníce kachní hnízdo pluje, posádka si pozpěvuje

Útěk z ostrova není jednoduchý, z milých kozlíků jsou najednou nenechaví čertíci. Jaké plavidlo se podaří Pelišce na dobrodružnou cestu obstarat a kohopři téhle rychlé akci ještě zachrání?

Velké putování malé slepice

Všude dobře, doma nejlíp. Přesvědčí se o tom i Peliška, která na konci svého putování objeví zaběhlého bažantíka a přijde na to, že jezírko, ke kterému ji přivedla sova, bylo skutečně zázračné.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio