Velká letní soutěž Meteoru

7. červenec 2012

Od 7.7. do 1.9. na vás bude každou sobotu odpoledne čekat tým Meteoru s vědcem (či vědci), kteří vám vědu představí tak, jak jste ji pravděpodobně ještě nezažili.

Dostanete se do běžně nepřístupné jeskyně, opředené podivuhodnou záhadou. Budete moci otestovat fungování vlastního těla na experimentálním zařízení reakčních časů. Jiní vědci vám zase zprostředkují pohled na několikametrové blesky a umožní sledovat z bezpečí ohlušující svazky desetitisíce stupňů horké plazmy, a mnoho dalších letních dobrodružství. Chcete to vidět na vlastní oči a zažít na vlastní kůži? Pak je velká letní soutěž Meteoru určena právě vám.

Cíl soutěže

Cílem soutěže je složit ucelený text (dále jen „Tajenku“) z fragmentů, které soutěžící získává jako indicie dle níže popsaného systému.

Body za otázku v Meteoru

V každém sobotním Meteoru (počínaje 7.7. a konče 1.9. 2012) zveřejníme jednu otázku. Za její správné zodpovězení získá první soutěžící 100 bodů, každý další pak vždy o jeden bod méně než předchozí úspěšný řešitel (99, 98, 97... až 1). Po udělení jednoho bodu postupujete do následujícího soutěžního kola bez bodů, ale jste už zapsáni jako soutěžící. O počtu bodů, které jste získali, se dozvíte mailem za každé kolo zvláště.

Odpovíte-li nesprávně, na tuto skutečnost Vás upozorníme, ale případný bodový zisk za správnou odpověď Vám snížíme o 30 bodů. To se týká všech členů týmu, kteří by správně odpověděli po Vás.

Přestože otázky můžete beze všeho odpovědět až poslední den soutěže, je zřejmé, že rychlost je tu zjevnou výhodou. Nejen pro zisk bodů.

Indicie jsou jako puzzle

Body jednotlivých kol se sčítají. Pokud byste byli vždy nejrychlejšími řešiteli, můžete získat 900 bodů. Za překonání každé stovky od nás dostanete zlomek Tajenky. Vaším úkolem je shromáždit tolik zlomků, abyste text Tajenky dokázali složit. Její úplné a přesné znění je správnou odpovědí na naši otázku.

Tým hru zrychluje

Abyste se k cíli dostali rychleji, můžete zbudovat maximálně pětičlenný tým.

Body všech členů týmu se sčítají, přičemž tým může získat další indicie za každých 400 bodů, kterých jako celek dosáhne. Každý člen týmu přitom musí s Meteorem komunikovat osobně. Nelze kupř. zaslat jeden mail či dopis s odpovědí všech členů týmu. Výhodou týmu je především to, že jeho členové mohou být z různých koutů republiky a mohou se zúčastnit sobotně odpoledních experimentů Meteoru, o nichž byla řeč na počátku. Vzhledem k tomu, že víme, co je pro vás na těchto experimentálních výletech připraveno, máme za to, že by byla škoda se jich nezúčastnit osobně a nemít možnost podívat se na svět trochu jinak než obvykle. :-)

Indicie vědců

Místo, kde na Vás v danou sobotu vědci čekají, zveřejníme v každém letním Meteoru. Název místa je vždy buď součástí bodované otázky, anebo je řečen přímo. Odborníci na Vás budou na daném místě čekat v den premiéry Meteoru (v sobotu), zpravidla mezi 12:00 a 15:00 hod. V případě velkého zájmu lze akci po 15:00 úměrně prodloužit. Akci je výhodné navštívit už proto, že od vědců můžete získat devět pro soutěž velmi důležitých indicií, které jiným způsobem v soutěži nelze získat.

Jak se přihlásit

Soutěžící se do soutěže hlásí výhradně písemně a to nejlépe e-mailem na adresu meteor@rozhlas.cz. Použít lze i klasickou poštu, kterou je třeba zasílat na adresu Meteor, Český rozhlas, Vinohradská 12, 120 99, Praha 2. V obou případech je bezpodmínečně nutné uvést celé jméno a adresu bydliště soutěžícího. Při nesplnění této náležitosti bohužel musíme i platné odpovědi ze soutěže vyřadit.

Tým přihlásíte tak, že všichni členové týmu ve svém mailu vypíší e-mailové adresy a jména všech ostatních členů zakládaného týmu.

Soutěžní kategorie

Soutěž se koná ve čtyřech kategoriích:

1) nejrychlejší jednotlivec
2) nejrychlejší tým
3) jednotlivec s nejvyšším počtem bodů
4) tým s nejvyšším počtem bodů

V případě, že by vítěz kategorie 1 (resp. 3) byl zároveň součástí vítězného týmu v kategorii 2 (resp. 4), uděluje se pouze cena týmová a v kategorii jednotlivců se všichni netýmoví soutěžící posouvají o příslušný počet míst výše.

Vítězové

Vítězem kat. 1 se stane ten, kdo v řádném termínu soutěže jako první zašle úplné znění tajenky.

Jména vítězů budou zveřejněna ve vysílání Meteoru a na těchto stránkách dne 8.9. 2012 mezi 8:05 a 9:00 hod.

Nákup indicií

Pokud by Tajenka zůstala nerozluštěna 1.9. ve 20:00 hod., může každý soutěžící jednorázově „zakoupit“ libovolný počet zbývajících indicií a to pouze za body, které v soutěži získal. Jedna indicie v takovém případě stojí 150 bodů.


Vážení soutěžící, tajenka již byla vyluštěna. Pokud byste však přesto chtěli další indície nakoupit, abyste mohli tajenku sami rozluštit, je to možné. V takovém případě zašlete prosím mail s informací kolik indícií hodláte získat (kterým členům týmu odečíst příslušný počet bodů). Vzhledem k tomu, že vznikne pořadí deseti nejúspěšnějších soutěžících jednotlivců a tří týmů, kteří indícii rozluštili (i těch, kdo získali nejvíce bodů), je na vás, ve které kategorii to chcete zkusit.

Závěrečná ustanovení

Pořadatelem soutěže je Český rozhlas, který byl zřízen z. č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, se sídlem Vinohradská 12 Praha 2 120 99, IČ:45245053 (dále jen jako „Pořadatel“).

Soutěž probíhá na území České republiky od 7. 7. 2012, 08:30 hod. do 2. 9. 2012, 24:00.

Soutěžícím je kdokoliv, kdo v termínu konání soutěže správně zodpoví alespoň jednu soutěžní otázku.

Soutěže se nesmí zúčastnit zaměstnanci Českého rozhlasu, ani jejich rodinní příslušníci.
Pořadatel si vyhrazuje právo bez náhrady soutěž zkrátit, odložit, přerušit anebo zrušit či jednostranně změnit nebo doplnit její pravidla. V případě, že se Pořadateli nepodaří vítěze vyrozumět, případně vítěz nepřevezme zásilku s cenou, či v případě dalších okolností vylučujících uskutečnění plnění vítězi, které nezpůsobí Pořadatel, ztrácí vítěz nárok na cenu.

Osobní údaje účastníků budou zpracovávány pouze za účelem vyhodnocení soutěže a předání cen a poté budou zlikvidovány.

autor: Marek Janáč
Spustit audio