Velitelství SS v sídle Rádia Svobodná Evropa v Praze? Vítejte ve světě Fatherlandu

Harrisova Otčina je naše otčina. Pro zfilmování nacistického Německa 60. let totiž americkým filmařům skvěle posloužila Česká republika let 90.

Berlín 1964. Německo nikdy neprohrálo a milovaný vůdce slaví 75. narozeniny. Před návštěvou amerického prezidenta ale začnou mizet pohlaváři třetí říše. Detektiv March se dává na stopu nejkrvavějšího tajemství od druhé světové války…

Taková je základní premisa krimi bestselleru / psychologického dramatu / politického thrilleru Otčina (v originálu Fatherland), který jeho autor Robert Harris umístil do alternativní minulosti. Jeho dramatizaci můžete od 3. června 2017 poslouchat na Dvojce (vždy v 16:00 nebo pak ještě týden po odvysílání na webu). Mnohem dřív byl ale román zfilmován.

Filmová Otčina

Zajímavostí amerického Fatherlandu (1994, r. Christopher Menaul) s Rutgerem Hauerem a Mirandou Richardsonovou v hlavních rolí je, že se natáčel v Česku. Spousta lokací je ve snímku dodnes patrná: vila ve Zbraslavi, nádraží Praha-Smíchov, Vinohradská ulice v Praze nebo ulice Na Florenci (ve videu zhruba od času 2:05).

Upoutají vás určitě hlavně tři místa: zámek Žinkovy (coby honosné sídlo zavražděného nacistického důstojníka), Lovecký zámek Ohrada (coby vila ve Wannsee, kde se konala konference o konečném řešení židovské otázky) a pak City Empiria v Praze Na Strži (coby archiv SS), památník Vítkov (jako výcvikové středisko SS) a konečně Nová budova Národního muzea, dřívější Rádio Svobodná Evropa (coby velitelství SS).

Rušivé elementy filmu

Těžko říct, proč američtí novináři pro kulisy nacistického Berlína 60. let vybrali hlavně Prahu let 90. Každopádně kvůli tomu docházelo k nečekaným paradoxům. Jako když v závěru March přemýšlí nad hrůzami, které o třetí říši zjistil, přímo pod slovanským sousoším Záboje a Slavoje v Praze na Vyšehradě.

Pokud si skutečný význam Otčiny chcete pořádně vychutnat, zkuste to bez rušivých (filmových) elementů díky naší jedinečné dramatizaci s Jiřím Vyorálkem (noirový March), Janem Vondráčkem (úlisný Jaeger), Igorem Barešem (zrůdný Globus) nebo Terezou Dočekalovou (zvídavá Charlie).

Otčina
autor: rota
Spustit audio