TRAILER: Spalovač mrtvol poprvé v éteru. David Novotný ve strhujícím příběhu manipulace a proměny člověka v bestii

Poslechněte si ukázku. Zjistěte, jak se rozhlasová adaptace natáčela. A poslouchejte živě v pátek 17. listopadu od 20:00 na Dvojce nebo pak ještě týden na webu.

Nejslavnější a neznámější adaptací novely Ladislava Fukse Spalovač mrtvol (1967) je určitě stejnojmenný film Juraje Herze s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli. Téma novely se ale rozhodně netýká konkrétní doby. O její aktuálnosti svědčí i řada adaptací z poslední doby, např. v Národním divadle. Poprvé ji dramatizuje i Český rozhlas.

Nečekejte film

„Řadu věcí, které si posluchači pamatují z knihy nebo filmu, v rozhlasové hře nenajdou,“ varuje dramaturgyně Zuzana Vojtíšková. „Určité okleštění o vedlejší motivy je v rozhlase nutné. To nejdůležitější je najít v příběhu téma, které vás zajímá. V našem případě je to proměna člověka.“


Premiéru poslouchejte v pátek 17. listopadu ve 20 hodin na Dvojce. Po odvysílání bude záznam hry ještě týden dostupný na stránce Hry a četba a v mobilní aplikaci Radiotéka.

„Kopfrkingel sleduje ve svém životě krásu, jaká se může zdát bizarní. Chce pomáhat lidem. Ale v zájmu snahy, jejímž výsledkem má být v jeho očích krása, se on sám promění v odpudivé zvíře. Silné je pro nás i téma manipulace.“ Režisér Aleš Vrzák obsadil do hlavní role Davida Novotného.

Staré téma, moderní design zvuku

„Je důležité postihnout Kopfrkingelovy fašistické, nacionalistické sklony, postihnout tu myšlenku: co je to jedinec proti národu. Vystihnout to, co z něj sálá, proč naplní ten úkol pálit,“ vysvětluje Vrzák. Kromě strhujícího zvukového designu se můžete těšit na hlasy Ivana Trojana, Petry Špalkové a dalších.

Premiéru rozhlasového Spalovače mrtvol poslouchejte v pátek 17. listopadu ve 20 hodin na Dvojce. Po odvysílání bude záznam hry ještě týden dostupný na stránce Hry a četba a v mobilní aplikaci Radiotéka. Jestli vás zajímá, jak se adaptace natáčela, poslouchejte celý tento týden před 9:00 Radiožurnál nebo sledujte jeho web.

autor: ČRo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.