Válečná fotografka a dokumentaristka Jarmila Štuková: V Bangladéši je šití oděvů ještě dobrá práce

9. říjen 2024

My a ti druzí. To je název její současné výstavy fotek. „Je spousta témat, o kterých bych ráda mluvila. Vybrala jsem šest a bylo to těžké,“ popisuje. Co ji pořád táhne do Iráku? Proč tam jezdí znovu a znovu? A potřebuje k tomu pořád ještě povolení od úřadů? Jak se v Iráku starají ženy o svůj zevnějšek? O čem je její film Moje nová tvář? Na které svoje projekty by ráda upozornila?

Jarmila Štuková

S výběrem fotografií na výstavu prý hodně pomohla kurátorka Alžběta Krajčíková a základem byla otázka, proč by se měl bohatý Západ zajímat o to, co se děje na Blízkém východě či v Africe.

„Protože na tom často participujeme. Baví mě otevírat tato témata. O něčem si tady něco myslíme, ale ono to může být jinak,“ vysvětluje dokumentaristka Jarmila Štuková.

Třeba šití oděvů a dětská práce v Bangladéši. Tvrdí se, že jejich nakupováním otrockou práci podporujeme. „Pak tam ale přijedete a vidíte skládky, na kterých děti třídí odpad. Nebo tavírny plastů, které jsou toxické. Takže když se bavíte s místními, řeknou vám, že šití oblečení je ještě dobrá práce.“

„Názorová sveřepost mě mrzí a za těch 20 let, co dělám svoji profesi, se ukázalo, že to může být i nebezpečné,“ uzavírá v Blízkých setkáních dokumentaristka Jarmila Štuková.

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související