Václav Malý: Rok 1989 je zásluhou Poláků, kteří byli ochotní pokládat svůj život

11. duben 2014

Papež Jan Pavel II. podporou Poláků sehrál klíčovou úlohu při pádu Železné opony. Také proto má být spolu s Janem XXIII. svatořečen. Dnes ho často vnímáme jenom ve striktních postojích vůči sexuální morálce. Pro Čechy je ale významný i jako obhájce Jana Husa.

„Díky tomu, že byl Jan Pavel II. zvolen papežem, povzbudil Poláky,“ připomíná monsignore Václav Malý. „Vznikla Solidarita a veliký odpor, který byl na čas utlumen. Poláci byli ochotní pokládat život právě proto, že měli jistotu, že je v Římě někdo podporuje.“

Jan Pavel II. zároveň otevřel nové vztahy k židům. „A to je na Poláka úžasné.“ Otevřel i diplomatické vztahy s Izraelem. Jako chlapec se dokonce kamarádil s budoucím hlavním rabínem izraelským.

Čtěte také

V roce 1986 zorganizoval setkání představitelů všech náboženství. „No, něco nepředstavitelného,“ komentuje to Malý. Poprvé taky navštívil mešitu.


Omluva za Mistra Jana

Po kongresu o Janu Husovi v Římě v roce 1999 přijal jeho účastníky a prohlásil, že Hus byl dobrý kněz a reformátor. A omluvil se za jeho popravu.

Čtěte také

Jeho největší předností podle Malého je pochopení role médií v dnešní společnosti. „On si hrál s médii. Kolik politiků by bylo rádo, kdyby umělo zacházet s médii tak jako on.“ Současný papež František si sice s médii nehraje, ale dokáže svým vystupováním poutat jejich pozornost.

Jan Pavel II. má být v neděli 27. dubna svatořečen spolu s papežem Janem XXIII. „Papež František má určitě na co navazovat,“ uzavírá Malý.

Jaké dojmy si Václav Malý přivezl z Ugandy? Co by vzkázal křesťanům v Sýrii a na Ukrajině? Jak může každý z nás podporovat utlačované kdekoli na světě? Proč bychom si měli připomínat Josefa Černého? Poslechněte si za záznamu v iRadiu.

autoři: Václav Malý , zis , rota
Spustit audio