Václav Malý: Na Arménech genocida spáchána byla! Pravda tak konečně zvítězila nad politikou

3. červen 2016

Mezi Ankarou a Berlínem to skřípe. Německý Spolkový sněm totiž včera schválil rezoluci uznávající protiarménské masakry Osmanské říše v roce 1915 za genocidu.

Před sto lety bylo ze své země vyhnáno na 1,5 milionů Arménů, další statisíce povražděno. „Bylo to velké násilí s nacionalistickým podtextem vedené proti celému národu. Je moc dobře, že se k tomuto kroku Německo konečně odhodlalo a že nad politikou zvítězila pravda!“ říká Václav Malý.

„Ekonomické a politické dohody konečně nepřevažují nad pravdou. Sám jsem přesvědčen, že to genocida byla.“ Proti rezoluci ale okamžitě protestovalo Turecko (jako nástupnický stát Osmanů). „Turci si o tom můžou myslet, co chtějí,“ glosuje biskup.

Turci by se urážet neměli

Jenže Turecko už odvolalo svého velvyslance ke konzultacím a předvolalo si i německého chargé d'affaires. Podle nového premiéra Binali Yildirima je to chybné rozhodnutí, za které Němci ponesou následky. Situace je choulostivá, protože Turecko je teď důležitým hráčem na Blízkém východě.

„Je členem NATO, chce být součástí Evropské unie, existuje tady dohoda o pomoci s uprchlíky,“ vypočítává Malý. „Z Německa ale taky zaznělo, že Turci rozhodně nenesou odpovědnost za minulost.“ Navíc podobně by se podle Malého měl svět postavit k Asyřanům.

Zapomenutí Asyřané

„Před 1. světovou válkou tam zahynulo na 300 000 Asyřanů, a to nejen rukou Turka, ale i Kurda a Čerkese.“ V 60. letech je vyhnali do severního Iráku, kde nesměli zakládat školy ani používat svá starobylá jména. „A tak by se mělo mluvit i o jejich nespravedlivém pronásledování, vlastně genocidě.“

Ani my nejsme svatoušci

Ale ani my se podle Malého nedokážeme vyrovnat s odsunem sudetských Němců. „Musíme to pravdivě pojmenovat, hledat příčiny, aby se to už nikdy neopakovalo. Není možné, aby taktika a politické ohledy vítězily nad pravdou.“

Daniel Herman ministr kultury

Schvaluje proto i vystoupení ministra kultury Daniela Hermana (jako úplně prvního člena české vlády) na sudetoněmeckém sjezdu v Norimberku. „Bylo to solidní, nepodbízivé pojmenování historických událostí. Je dobře, že se k tomu konečně odhodlal člen naší vlády,“ dodává.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , Václav Malý , zis
Spustit audio