Václav Malý: Kanada je ráj pro Čechy i další emigranty

17. říjen 2014

Světící biskup pražský se právě vrátil z pastorační mise. Každý den se přesouval i několik tisíc kilometrů. Cílem mise bylo seznámení se s českými komunitami, které jsou rozptýleny po celé Kanadě.

Komunita českých přistěhovalců v Kanadě čítá několik stovek až tisíců lidí. Přesný počet ale není známý. Část imigrantů se už totiž úspěšně začlenila mezi kanadské obyvatelstvo.

„Mile mě překvapilo, jak se Češi dokáží integrovat,“ hodnotí monsignore Václav Malý.

Čeští Broučci

Češi jsou prý i velmi pilní. Během pobytu se Malý nesetkal s nikým, kdo by byl nezaměstnaný, protože je pohodlný nebo lený.

Čtěte také

„Věřících je zde ale minimum. Většina kanadských Čechů totiž emigrovala po roce 1968, a jsou tak ovlivněni komunisty. To je rozdíl od generace, která emigrovala po roce 1948,“ říká biskup.

Počeštěné Toronto

Do Kanady dnes přicházejí i mladé rodiny. Nejpočetnější komunita se dnes nachází v Torontu, kde podle Malého působí i výborný kněz.

Toronto před Summitem G-20

Na svou českou faru zve všechny imigranty nehledě na vyznání. „Je takovou spojnicí pro Čechy všech možných světonázorů,“ říká.

Kanada je země pestrá i barevná

Malému se na Kanadě také líbí její velká různorodost. Při cestě metrem nebo na ulici můžete potkat lidi všech možných tváří, pletí a barev. „Zatím tam panuje velmi mírumilovné soužití. Člověk se nesetká s agresivitou,“ dodává.

Kanadské china towny

Na kanadském západě je navíc velká komunita čínských přistěhovalců. Jedná se o bohaté Číňany, jejichž děti studují na tamních univerzitách.

„Zajímalo by mě, jestli těmto Číňanům vadí, jaký režim v Číně vládne. V Kanadě totiž využívají všech možností demokratického světa,“ říká Malý.

Smutný obraz Indiánů

Ani v Kanadě ale není vše úplně krásné. Jedním z černých bodů je stav Indiánů. Mnohé kmeny a společenství jsou degenerování kvůli drogám a alkoholu.

Indiáni přitom nemusí platit daně. „Bílé obyvatelstvo cítí dluhy za minulost. Indiáni toho ale nevyužívají k dobrým účelům. Jedná se o smutný obraz,“ říká Malý.

Je Nobelova cena za mír ve správných rukou? Nebo by si ji zasloužil spíše papež František? Vybízí Korán k násilí? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.