Václav Cílek: Zbankrotovaný Detroit odhaluje americký sen. Skončí tak Ostrava nebo Mladá Boleslav?

28. duben 2017

Kdysi chlouba Ameriky. Po krizi automobilového průmyslu město, které vyhlásilo bankrot. Je to mrtvé město, nebo se zvedne jako Fénix z popela?

„Návštěva Detroitu vám změní život. Uvidíte americký sen. Od začátku až do hořkého konce,“ říká geolog Václav Cílek. Město vyhlásilo bankrot v roce 2013. Jeho dluhy dosáhly 18,5 miliard dolarů. Třeba ceny nemovitostí spadly o 97 %. Z původních 2 milionů obyvatel zbylo 670 000. Prázdná plocha města představuje prostor velký jako Praha.

Město duchů?

„Taky vás až zamrazí, když uvidíte nádhernou budovu národního divadla změněnou na garáže.“ Velké křesťanské kostely jsou opuštěné. Nahradily je papundeklové baráčky s kazatelem... Sám Cílek se v Detroitu cítil prý jako v budoucnosti Ostravy nebo Mladé Boleslavi, taky závislé na automobilce.

„Průmyslové město se proměňuje na zahradní. Nové domy se tam nestaví. Jen se opravují ty staré. Kolem 110 000 krásných, ale už neopravitelných domů půjde k zemi,“ popisuje geolog. „Spíš než město duchů je to město opuštěných lidí. Na ulici málokdy potkáte dvojice.“ Zároveň ale působí relaxačně.

Problémy s vodou a chaos

„Je tam hodně zelených ploch a taky 800 soukromých farem, které pěstují jídlo pro školní jídelny.“ Na několikaproudových silnicích jste skoro sami. Na dálnici se nemusíte bát otočit do prostisměru. Pokud ovšem nezapadnete do některé z děr hlubokých i 15 cm. V Detroitu dnes žijí ti nejchudší.

Poletown East, Detroit

Mají problém s infrastrukturou a její údržbou. Od vody je odpojeno na 20 000 domácností, lidé si ji berou z požárních hydrantů na ulici. „Chudého Američana zajímá jídlo, peníze a zdravotní pojištění. Donald Trump a jeho vize tam neoslovují skoro nikoho. Něco jiného jsou bílé kampusy, kde se lidé vášnivě přou. A televize? Ta většinou ukazuje chaos, který Trump vytváří.“

autoři: lup , Václav Cílek , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.