Václav Cílek: Polské potraviny v Polsku mi přijdou kvalitnější než ty naše

10. květen 2019

„Země, na kterou jsem byl zvyklý dívat se maloučko svrchu, nás předběhla možná o 10 let,“ uvažuje geolog v pořadu Jak to vidí... nad polským hospodářstvím.

„Já měl z Polska trošku kulturní šok,“ svěřuje se geolog Václav Cílek, který se právě vrátil z cest po Polsku. „Tak předně polské potraviny v Polsku mi přijdou kvalitnější a chutnější než české potraviny v Čechách. Týká se to masen, týká se to pekáren.“

„V tom velkém množství tam jsou ale samozřejmě potraviny, které jsou podřadné. Jinak to ani není možné. Ale taky musí být vůle ty potraviny dovézt za lacinou cenu. Myslím si tedy, že špatné polské potraviny u nás není vina jenom Poláků, ale taky částečně naše.“

Obhospodařování polí

„Podle toho, co jsem viděl, si myslím, že polské zemědělství je tak 10 let před námi. Může to být evropskými dotacemi, to já nevím. Tam ty evropské peníze vidíte na každém kroku. Přijdete na náves a tam není jedna cedule ‘Opraveno z peněz EU‘, ale tam jich je šest,“ popisuje Cílek.

„U nás jsem nikdy neviděl kolem bramborového pole pásy vyorané kolmo na bramborové řádky, aby se živiny a hnojiva nesplachovaly do vodotečí. Nebo v Polsku existuje to, co u nás prakticky není: válce s tupými hroty, které na poli dělají malé dírky do země, kde se lépe zadržuje voda.“

Poláci jsou víc koncepční

„Nevím, za co můžou dotace. Ale u Poláků jasně cítíte takové jako budování. Čechy mi přijdou roztříštění. Poláci jsou víc koncepční, mají tah i sebevědomí, drsnost a jasné odhodlání rozhodovat se o svých věcech. Zůstat suverénním státem tak moc, jak to jen jde,“ dodává Cílek.

Další témata rozhovoru: jantarová stezka; památky v Polsku; polské potraviny a polské hospodářství; proměny Polska a Evropské dotace; rozdíly mezi Čechy a Poláky; Osoblažsko; veletrh Svět knihy.

autoři: Jan Burda , Václav Cílek , rota
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.