V zimě spí a nemá mimické svaly. Pravda a mýty o medvědech

18. leden 2020

Výprava za mytickým i mystickým zvířetem, které bylo pro svou sílu a schopnost „zázračně obživnout“ ze zimního spánku uctíváno přírodními národy téměř v celé Eurasii i Severní Americe.

Pro řadu národů byl medvěd uctívaným tvorem. Věřilo se, že je pánem a hospodářem lesa a příbuzným člověka, který rozumí lidské řeči. Medvěd se už v historii stal symbolem: zdobil vlajky i erby, byla po něm pojmenovávána města i celé oblasti. V podobě dvou souhvězdí se dostal i na oblohu.

medvěd v lese

Jaký je ale skutečný život tohoto výjimečného tvora a jaké nejčastější mýty o něm panují? Jak je to s medvědím zimním spánkem a absencí mimických svalů? Co mají nejraději medvíďata? Jací jsou medvědi rodiče? Do jaké míry se přátelí s ostatními příslušníky svého druhu a v čem se nejvíc liší od nás lidí?

Milchobur, vznešený stařec

Co všechno vás při vyslovení slova medvěd napadne? Někoho možná medvědí služba, někoho medvědí česnek a někoho třeba med. Po medu se ostatně medvěd jmenuje. Podle starého slovanského označení pro jedlíka medu.

Logo

A to proto, že staré národy se obávaly mluvit o této šelmě přímo. Podobně mu staří Irové mu říkali „milchobur“, neboli ten, který touží po medu. Jeho označení v němčině a angličtině vychází ze slova hnědý nebo hnědák.

U lesních národů byla jména huňáče ještě obdivnější. Třeba sibiřští Mansové mu říkají torel („vznešený"), Eveni akbaka („stařec"), Oročové amaha („strýček“) a Jakuti ehe („dědeček“). A na Zakarpatské Ukrajině či v Bělorusku mu vesničané lichotivě říkali „ďadko“ (strýček).

Ve jménu měst i ve znaku států

Podle medvěda se jmenují i města. Třeba švýcarský Bern nebo Berlín a medvěd je také symbolem celého Ruska. Mnoho státních vlajek a znaků nebo erbů po celém světě zdobí také medvědi. Těžko by se asi dalo spočítat, kolik se po nich jmenuje obcí a měst nebo městských částí.

Logo

V Expedici se do jednoho takového místa podíváte. A dozvíte se, proč jsou medvědi důležití pro heraldiky a vexilology neboli znalce vlajek a praporů. Chybět nebudou ani legendy a pohádky; zvláště v severských a ruských hrají medvědi prim.

Poslechněte si tedy pořad Expedice – Výpravy za poznáním. I když budeme mluvit o medvědím spánku, který může trvat až půl roku, garantujeme Vám, že s námi určitě neusnete.

autoři: Josef Kluge , Markéta Ševčíková
Spustit audio

Související