David Storch: Medvěd na Valašsku nemá právo na život o nic víc než divoká prasata

24. říjen 2018

Po Valašsku se už více než měsíc toulá medvěd. Nebojí se lidí, trhá ovce a rabuje ve včelínech. Odpůrci odstřelu sepsali petici, kterou podepsalo už téměř deset tisíc lidí.

„Je to trochu bizarní, zejména když to srovnáme se Slovenskem, kde mají medvědů hodně a taky občas nějaký dělá potíže. A Slováci celkem neváhají takové zvíře zastřelit. U nás se vždycky vyskytne jeden medvěd a hned je kolem toho velké mediální haló,“ říká ekolog David Storch.

„Problém s valašským medvědem je, že ho nikdo trvale nechce. Navíc jde o zvíře, které se nebojí lidí a dělá škody. Já osobně proto nemám problém s tím, zastřelit ho,“ dodává s tím, že podobně to dopadne i se zvířaty v afrických safari parcích, která se začnou chovat nestandardně a zastřelit je je z hlediska bezpečnosti jediné řešení.

Mapa s místy, kde se medvěd objevil

Jediný, ale ne jedinečný

„Divoká prasata také běžně střílíme a považujeme to za jediný způsob, jak je regulovat. A medvěd nemá právo na život o nic víc než divoká prasata,“ myslí si ředitel Centra pro teoretická studia Karlovy Univerzity a Akademie věd České republiky.

„Jediný rozdíl je v tom, že na našem území se pohybuje pouze tento jediný a z tohoto hlediska je to škoda. Ovšem na druhou stranu právě proto tento konkrétní medvěd pro medvědí populaci u nás nic neznamená,“ uzavírá David Storch.

Další témata rozhovoru: Dlouhodobé sucho se podepisuje i na stavu českých řek a vodních nádrží. Jak udržet vodu v krajině? Můžeme účinně chránit lesy před kůrovcovou kalamitou? V Německu zuří spor o Hambašský prales. O čem vypovídá?

 

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související