V rozhlasové budově v Karlových Varech se léčí duše, říká architekt David Vávra. VIDEO

2. květen 2018

Přízemí rozhlasové budovy připomíná spíš čekárnu u lékaře než veřejnoprávní instituci. Taky tady byla ještě v 90. letech psychiatrická ordinace. Místní tak vilce dodnes říkají Lázně duše.

Vilka v Zítkově ulici, kousek za areálem hotelu Imperial se dvěma špičatými věžemi, je sídlem Českého rozhlasu Karlovy Vary teprve od roku 2006. „Jméno jejího architekta bohužel neznáme. Co ale víme je, že byla postavena krátce před 1. světovou válkou v období Belle Epoque, tedy v Době Krásné,“ říká architekt David Vávra.

„Nikde jsme nenašli ani jména původních majitelů, nejspíš to byli Němci,“ vysvětluje dlouholetý karlovarský redaktor Zdeněk Trnka. „Když se opravoval altán, našli dělníci ve střešní dutině německé noviny psané švabachem. Bohužel to ale nebyl nějaký vzkaz budoucím generacím, jen někdo potřebovali vycpat prázdný prostor,“ dodává.

Lázně duše

Přízemí rozhlasové budovy připomíná spíš čekárnu u lékaře než veřejnoprávní instituci. Taky tady ještě v 90. letech byla psychiatrická ordinace a studio až o patro výš. „U vstupní branky byla tabulka s názvem Lázně duše, a to hned pod rozhlasovým logem. Taky si cizinci v lámané češtině oba názvy spojovali. Často jsme slýchávali Český rozhlas – lázně duše.“

V roce 2007 proběhla v Karlových Varech rekonstrukce německé vily, ve které je dnes sídlo Českého rozhlasu Karlovy Vary


Průvodce: David Vávra
Host: Zdeněk Trnka, dlouholetý redaktor
Účinkují: Lucie Pernetová a Václav Jílek
Mistři zvuku: Martin Dušek a Jitka Kundrumová
Hudba: Tomáš Pernický
Scénář a režie: Jan Herget

Po 2. světové válce se z vily stala ubytovna pro zdravotní sestry z blízkého kojeneckého ústavu. Ke každé správné budově patřil na začátku 20. století zahradní altánek. Nejčastěji je to dřevěná, jemně zdobená konstrukce se šestihrannou základnou a dekorativní stříškou. Přesně taková dodnes stojí i v zahradě rozhlasové vily.

Samostatnou kapitolou je pak zahrada, která vyplňuje prostor mezi starším sousedním domem a základní školou, která byla naopak postavena později. „Na podzim je taky plná dětí, protože tady sbírají kaštany, kterých je nepočítaně,“ říká Zdeněk Trnka.

Kdy je ve Varech nejrušněji?

Úprava zahrady a parkoviště v těsné blízkosti studia Českého rozhlasu Karlovy Vary v roce 2007

Pokud předpokládáte, že nejrušnější dobu karlovarské studio zažívá začátkem července v době každoročního Mezinárodního filmového festivalu, jste na omylu. „Protože budova nestojí v samém centru města, staví se přímo na kolonádě mobilní studio. Tam vzniká speciální festivalové vysílání.“

Rušno tady teprve bude, protože by se od listopadu 2018 mělo rozjet samostatné regionální vysílání. „Přibude několik zaměstnanců a vysílat budeme i z místností v přízemí, které se až dosud pronajímaly,“ dodává redaktor.

Odpojované vysílání v rámci takzvaných lokálních oken pro Karlovarský kraj, začal Český rozhlas už v říjnu 2000. Nejdřív to byla jen jedna, dvě hodiny denně. Od května 2002 je to pět hodin denně (od pondělí do pátku).

Pohled z okna na staveniště (v roce 2007)
autoři: lup , jht
Spustit audio