V předvánočním shonu Chantal Poullain-Polívková říká: „Nejde přece o nákupy!“

15. prosinec 2010

V dnešním (15. 12.) Setkání Hosta do domu jsme přivítali Chantal Poullain-Polívkovou herečku, zpěvačku a zakladatelku nadace Archa Chantal.

Čas před Vánoci má herečka a šansoniérka Chantal Poullain-Polívková ráda. Co jí ale nesedí, je hysterie, panující kolem těchto svátků. Všem lidem na zeměkouli proto vzkazuje: „Nejde přece o nákupy!“ Proto se snaží zabránit propuknutí osobní předvánoční nervozity, jak to jenom jde. Za důležité pro Vánoce považuje vůni domova, zapálených svíček. Jako příjemný bonus považuje štědrou nadílku sněhu, která ošatila celou naší krajinu do bílého.

Hlavní rozdíl mezi Vánocemi v České republice a Francii je – jak říká Chantal Poullain - personalizace Ježíška a doba, kdy děti dostanou dárky. V zemi galského kohouta dárky nosí také Ježíšek. Rodiče dětem často s úsměvem ve tváři říkají, že dárky přinesl pošťák, protože prezenty jsou pod stromečkem k nalezení už od Štědrého dne, časného rána. „Ráno je mnohem lepší, protože děti pak mají celý den na to, aby si s hračkami mohly užít dost zábavy,“ říká Chantal Poullain-Polívková a dodává, že „pryč je také doba, kdy se při nabídnutí ovoce říkalo „ne, nech si to pro děti“. Naštěstí dnes už nikdo nemusí stát frontu na banány, nebo mandarinky.“

Logo

Ve svém volném čase vrhá veškerou energii do nadace Archa Chantall. Společně s nemnoha spolupracovnicemi se snaží o vytvoření prostředí pozitivně působícího na dětské pacienty ve zdravotnických zařízeních.
Zpočátku se setkávala s nedůvěrou lékařů i pacientů. S jednotlivými nemocničními zařízeními bojovala doslova o každou místnost. Nejenom díky kladnému ohlasu hlavně ze strany dětských pacientů si postupně získala důvěru všech a začala své již stávající projekty rozšiřovat o další menší celky. Nesoustředí se tedy na jednorázové projekty, ale postupné rozšiřování již stávajících.

O českém pohledu na nemocnice Chantal Poullain-Polívková poznamenává: „Když se například dělala koupelna, na psychiatrickém oddělení v Praze Bohnicích, byla taková škoda, že kachle jsou bílé! Stačilo tak málo, aby koupelnu vyzdobili v barvách a dětem by to tak prospělo!

Jedním z prostředků, jak Nadace Archa Chantal získává finanční prostředky, je kalendář Proměny, kde jsou slavné osobnosti nejen díly líčidlům přeměněny v jiné, neméně významné osobnosti uměleckého života. O vzniku Chantal Poullain-Polívková říká: „S nápadem přišel fotograf Petr Kurečka. Fotil Květu Fialovou a nabídl mi právě jí, jako první osobnost v kalendáří pro rok 2010.“ Nakonec se jí povedlo sehnat pro každý měsíc jednoho známého umělce a výsledný produkt byl vydražen za jeden a půl milionu korun.

Logo

Pro další rok se počítá s rozšířením kalendáře i v knihkupectvích, k rukám široké veřejnosti. A koho v něm nalezneme? Například Martu Issovou, Danu Batulkovou, Halinu Pawlowskou nebo Lucii Bílou.

„I když jsem velmi pracovně vytížená, snažím si udělat několikrát do roka čas na pobyt ve Francii, protože tam jsem doma,“ uzavírá rozhovor Chantal Poullain-Polívková.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru moderátorky Zuzany Burešové s herečkou Chantal Poullain - Polívkovou.

autor: Jan Profous
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.