V bačkorách se svátky neslaví, upozorňuje odbornice na etiketu a gastronomii Eva Filipová

23. prosinec 2019

O pravidla chování neboli etiketu se v poslední době zajímá čím dál víc lidí. Důležitá jsou i u sváteční tabule. Na co si dát pozor o Vánocích?

„Etiketa není jen chovat se hezky naoko. Lidé se musí naučit jednat tak, aby vyzařovali pohodu.“ vysvětluje Eva Filipová v Blízkých setkáních Tereze Kostkové.

„Nejdůležitější je, aby jim hezké chování vlezlo pod kůži, aby se stalo součástí osobnosti. To všechno se opravdu naučit dá. Není podstatné si zapamatovat pár frází naoko. Dobré chování musí vycházet zevnitř.“

Etiketa je důležitá i o Vánocích

„Na Štědrý den musíme ukázat dětem, že tento den je výjimečný a sváteční. Patří k tomu se i hezky obléct a upravit. Nejen sváteční oblečení, ale i boty jsou důležité. Měli bychom jim předat výjimečnost a slavnostní pocit ze svátečních dní,“ radí Eva Filipová.

Jak tráví Vánoce ona? Proč si s věkem nedělá vrásky? A jaký největší trapas zažila?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.