Jdete na pracovní pohovor? Co si na sebe určitě nevzít a co si dát k jídlu? Radí odbornice Eva Filipová

5. červen 2017

Víte, co na sebe a jak se chovat, když se ucházíte o práci? Víte, jak a čím oslnit ve společnosti? Tady je pár neocenitelných návodů a rad.

První dojem bývá zásadní. V životě i ve společnosti. „Dá se těžko napravit. Když ho chcete změnit, dá to pak dřinu. Takže si ho promyslete,“ radí odbornice na etiketu a autorka mnoha knih Eva Filipová. Záleží prý už na tom, jak vstoupíte do místnosti.

„Když chcete, aby si vás všimli, dejte si záležet na držení těla, na oblečení, i na tom, jestli se usmíváte.“ Špatné je i to, když si vás nikdo nevšimne. Dejte si proto na vstupu patřičně záležet.

Jak se proměnit v okouzlující bytost

V oblékání by si ženy měly dát pozor na černou barvu. „Někdy můžete být za šedou myšku. Etiketa se změnila a dnešní moderní žena už se nestylizuje. Sází víc na šarm. Nechce být nudná, ale oblékat se mladistvě. Ale pozor na diblíka!“

Co je v oblékání tabu, pokud se chystáte na pohovor? „Nikdy ne oblečení bez rukávů, žádný hluboký výstřih, třpytky a dlouhé barevné nehty!“ Pokud jdete na pracovní oběd, při kterém si vás budoucí zaměstnavatel chce proklepnout, dejte si pozor na to, co si dáte.

„Vždy je dobré dát si o něco lacinější pokrm než hostitel. Největší faux pas je dát si to nejdražší jídlo na jídelním lístku. A co k pití? Určitě ne alkohol nebo láhev vína.“ A jak s budoucím zaměstnavatelem konverzovat? „Nikdy nezačínejte hned tím, kvůli čemu jste přišli.“

Základ je v rodině

To, že se rodiče dětem nevěnují, je znát i u stolu. „Nese se to pak celým jejich životem. Dnes je volnost ve výchově a není to tak úplně dobře. Etiketa by se měla vyučovat i na škole.“

Děti jsou malé opičky a kopírují rodiče. „Všímám si toho v restauraci. Když se dobře nechová dítě, vidíte, že se tak nechovají ani rodiče.“ Děti by měly umět zdravit, děkovat a vědět, jak se drží vidlička, nůž nebo lžíce. A neměly by stále odbíhat od stolu, jak se to často děje. „Je fajn je do restaurací brát. Tím je vychováváte,“ radí Eva Filipová.

Eva Filipová a Jitka Novotná
autoři: Jitka Novotná , eh
Spustit audio