V australském archivu se našel originál takzvaného Schindlerova seznamu

6. duben 2009

Archiváři v australském Sydney našli originál takzvaného Schindlerova seznamu. Tedy legendárního soupisu Židů, které moravský podnikatel Oskar Schindler zachránil za druhé světové války před smrtí. Strojopis má 13 stran papíru. Ukrýval se ve státní knihovně, v bednách s archivem spisovatele Thomase Keneallyho. Jeho kniha o Schindlerovi se stala předlohou světoznámého filmu Schindlerův seznam.

Sudetský Němec Schindler pocházel ze Svitav. Pracoval na rozbití Československa, přidal se k nacistům a bohatl z válečného průmyslu Třetí říše. Legendou se však stal kvůli světlejší stránce svého života - intrikami a osobními vazbami zachránil život víc než tisícovce Židů.

Právě k tomu se váže nalezený seznam s 800 jmény. Jde patrně o lidi, které si Schindler vyreklamoval, že musejí pracovat v jeho továrně v Brněnci. Tím je zachránil před vyhlazovacími tábory.

Schindler dožíval v Německu v chudobě a z podpory židovských spolků. Když před 35 lety zemřel, byl pochován v Jeruzalémě - patrně jako jediný nacista v historii.

Přečtěte si také:
Oskar Schindler má výstavu ve svitavském muzeu
Ecce Homo - Oskar Schindler
Americký zachránce Židů Varian Fry
Oskar Schindler se dostal do seznamu osobností kraje
Projekt Malach - archiv výpovědí svědků holocaustu
Irena Sendlerová, zachránkyně 2500 židovských dětí, získala v Polsku titul národní hrdinky
Zemřela manželka Oskara Schindlera

autoři: kbr , Břetislav Tureček , Miroslav Panuška
Spustit audio