Úžasné životy: Waldemar Matuška podle Heleny Vondráčkové

3. červenec 2022

On jí během prvního společného vystoupení tiskl ruku, aby ji nepřemohla tréma, ona mu jeho poslední roky života osladila meruňkovými knedlíky. Waldemar Matuška a Helena Vondráčková byli nejen kolegové, ale také velcí přátelé. V čem je kouzlo Matuškových písní?

Na jednom jevišti se Helena Vondráčková s Waldemarem Matuškou poprvé sešli na Libereckých výstavních trzích. Mladá zpěvačka tehdy studovala gymnázium a ve světě šoubyznysu se teprve rozkoukávala, zatímco Matuška už byl velkou hvězdou.

„Já si vzpomínám, že jsem tehdy měla trému úplně ze všeho a Walda mě skvěle podržel.“ Několik let pak spolu strávili v divadle Rokoko. „On byl velmi přirozený. Dovedl si okamžitě získat publikum a nikdy neměl žádné manýry.“

Pouto nezpřetrhala ani Matuškova emigrace

Waldemar Matuška a Helena Vondráčková na snímku z roku 1968

Kouzlo písní Waldemara Matušky je podle Heleny Vondráčkové především ve skvělé interpretaci. „I lidi, kteří nejsou jeho generace, musí jeho písně oslovit.“ Společně nazpívali celou řadu písní, například Tisíc mil, To se nikdo nedoví či Zlý trápení.

Waldemara Matušku si ale oblíbila také filmová kamera. „Mě se moc líbil třeba ve filmu Fantom Morrisvillu, ale hlavně v Noci na Karlštejně.“ Pouto mezi oběma zpěváky nezpřetrhala ani Matuškova emigrace v polovině 80. let. Naopak, velmi často se i se svými partnery navštěvovali.

„Často tady u nás bydleli. Walda miloval moje meruňkové knedlíky a rád se tu procházel po zahradě,“ vzpomíná v dokumentu Helena Vondráčková. Řeč byla i o nezapomenutelném letu obou zpěváků z Brna do Prahy nebo o tom, proč si Helena Vondráčková neváhala nasadit na hlavu pytel od brambor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.