Úžasné životy: Válečný stíhač František Chábera podle prezidenta Aeroklubu ČR Vlastimila Dvořáka

7. březen 2021

Československého vojenského pilota a válečného stíhače generálmajora Františka Cháberu zná prezident Aeroklubu ČR a pilot Vlastimil Dvořák od svého mládí.

Už tehdy ho začal vnímat jako hrdinu a vlastence, který ani chvilku neváhal a za okupace v roce 1939 odešel se svými kolegy piloty přes Polsko do Franci a posléze do Anglie, kde se účastnil i legendární Bitvy o Británii.

František jako pilot

A jak se stal stíhačem? „Úplně náhodou a díky svoji povaze. Byl vycvičený jako „bombarďák“, ale bohužel při jednom cvičném letu nalétával na kolegu a urazil mu málem křídlo. To křídlo poškodil a velitel, který znal jeho nekázeň i povahu, ale zároveň věděl, že to je super pilot a že ho armáda potřebuje, tak nevěděl, jak ho potrestat. Říkal si, mám ho vyhodit od létání? To je přeci škoda, a tak z něj udělal stíhače“. Vypráví v dokumentu Vlastimil Dvořák.

František jako člověk

„František byl pověstný svým zvláštním humorem. Ten jeho pověstný sarkasmus jsem mohl poznat na vlastní kůži. Jednou jsem se s ním potkal v Roudnici na náměstí, když tu najednou proti mně obrátil svoji hůl a začal křičet na celé náměstí: lidi, všimněte si ho, tenhle člověk dluží mně, válečnému hrdinovi 20 Kč a nechce mi je vrátit. Lidé se obraceli, vyčítavě se na mě dívali… Poté, co se rozešli, mi Franta šeptnul do ucha: Vlasto, ty vole, to jsme jim to dali, viď?“, vzpomíná Vlasta Dvořák

Osudové devítky

Číslo devět bylo pro Františka Cháberu osudové. V roce 1939 odešel do zahraničí bránit svoji vlast, v roce 1949 ho zavřeli do Jáchymova, kde si odseděl pět let. V roce 1989 začala cesta k jeho rehabilitaci a 9. května v roce 1995 byl povýšen do hodnosti Generálmajora. Poslední devítka byla osudová doslova a do písmene - v roce 1999 zemřel.

Spustit audio

Související