Úžasné životy: Milan Rastislav Štefánik podle astronoma Jiřího Grygara

1. srpen 2021

 Nikdy neměli, ba ani nemohli mít, s M. R. Štefánikem tu čest. Jeho odkaz si však Jiří Grygar hýčká od 40. let minulého století.  A dodnes jezdí a létá v jeho šlépějích. 

Ať už jako astronom a astrofyzik, nebo jako člověk obdivující sílu ducha, morálky a státotvorného chování. Jiří Grygar navštívil na Tahiti, kde Štefánik postavil hvězdárnu pro svá pozorování, jezdí na kole po památných místech Čech, Moravy i Slovenska, sbírá o něm knížky.

„Myslím, že jméno Milana Rastislava Štefánika je třeba si připomínat, i když v Praze je mu třeba věnován most, ulice, socha i hvězdárna,“ tvrdí Jiří Grygar. On sám si ho připomíná každou novou drobností do mozaiky všeho, co Milan Rastislav Štefánik zvládl během 39 let svého života. A bylo toho víc, než by mnozí zvládli za několik dlouhých životů.

Z chudičké evangelické rodiny se vypracoval na doktora filozofie. Procestoval svět, naučil se několik jazyků, stal se astronomem, generálem francouzské armády, politikem, organizátorem československých legií v Srbsku, Rumunsku, Itálii, Rusku a československým ministrem vojenství. Spolu s Tomášem Garrigueem Masarykem a Edvardem Benešem je považován za zakladatele Československa. 

autor: Markéta Nešlehová
Spustit audio

Související