Úžasné životy: Nataša Gollová podle Aleše Cibulky

16. únor 2020

Zprvu platonická láska dospívajícího Aleše Cibulky k dávno zašlé herecké hvězdě vyzrála v badatelský zápal. Zasněný obdivovatel se stal sběratelem vzpomínek.

Pečlivě shromažďoval dostupné informace o rodinném zázemí, studiu, divadelní i filmové kariéře, láskách, triumfech i prohrách a přešlapech slavné herečky. „Nataša Gollová sama nesepsala své paměti. Já jsem si dovolil to udělat za ni,“ říká autor dvou knih mapujících život děvčete z dobré rodiny. Právě tak bývá popisována Nataša Gollová.

Prvním objevem tehdy osmnáctiletého mladíka bylo místo posledního odpočinku Nataši Gollové na Vinohradském hřbitově. A právě tam nyní téměř po dvaceti letech začíná vyprávění z cyklu Úžasné životy. „Pro mě je to baba, která se dokázala poprat s nepřízní osudu a prošla s čistým štítem,“ říká Aleš Cibulka.

Vztah s Tristanem Tzarou

Otec dadaismu Tristan Tzara (1896–1963)

Kromě herecké kariéry i těžké situace po druhé světové válce, kdy paní Nataša v důsledku nákazy tyfem přišla o možnost povít vlastní potomky, připomíná autor i milostný vztah Gollové k Tristanu Tzarovi. S francouzským básníkem rumunského původu se osmnáctiletá gymnazistka seznámila při zájezdu taneční skupiny do Paříže. Právě toto vzplanutí v sobě možná skrývá tajemství vnitřního propojení Aleše Cibulky s Natašou Gollovou.

„Jednou mi známá zběhlá v astrologii tvrdila, že jsem v minulém životě byl rumunským básníkem, že jsem prožil nenaplněnou lásku k mladé ženě.“ Tedy by mohl být Aleš Cibulka druhým vtělením Tristana Tzary, který své první básně tvořil jako student gymnázia v Bukurešti. Tento okultní výklad bere autor s nadsázkou, ale faktem je, že jeho zaujetí a pátrání po dalších detailech ze života Nataši Gollové stále trvá.

Unikátní tajemná nahrávka

Aleš Cibulka v roce 2012 v rozhlasovém pořadu Tobogan rekonstruoval rozhovor s herečkou podle unikátní a tajemstvím opředené nahrávky, pořízené v krčském domově seniorů. V Sulické ulici, kde dosud ústav působí, končí i dokument z cyklu Úžasné životy. I po létech bádání našel životopisec Nataši Gollové další stopu, když ředitel ústavu přislíbil vyhledat v archivech pokoj, kde herečka trávila poslední měsíce života.

Nataša Gollová
autor: Ivan Studený
Spustit audio

Související