Úžasné životy: Hlasatelka Milena Vostřáková podle přítelkyně a kolegyně Marie Tomsové

16. červenec 2023

Dělilo je téměř dvacet let. Přesto se z nich staly přítelkyně. Na legendu hlasatelského řemesla Milenu Vostřákovou vzpomíná její mladší kolegyně Marie Tomsová. „Když jsem chodila do třetí třídy, tatínek dal mamince televizor. V té době bylo ještě černobílé vysílání. Ale ta hlasatelka, ta pohádková bytost, mě okouzlila svou krásou, noblesou, hlasem i zjevem. Byla to Milena Vostřáková, “ vzpomíná Marie Tomsová.

„Tatínek měl oblíbenou Dášu Dvořáčkovou, která byla taková živočišná. Ale my s maminkou jsme milovaly Milenu Vostřákovou. A to bylo moje první setkání s ní,“ směje se hlasatelka.

Vyhazov za vítězství hokejistů 

„Osobně jsme se poznaly později, když už jsem dělala televizní hlasatelku. Ne však v zákulisí televize, ale na jevišti,“ doplňuje moderátorka, jež Vostřákovou poznala v éře, kdy musela z obrazovky nedobrovolně odejít.

Stalo se tak v roce 1969, kdy odhlašovala vítězství československých hokejistů nad Sovětským svazem. V televizi tehdy řekla, že normálně pije urologický čaj, ale dnes připije vínem našim hokejistům, protože „jde o vítězství nejen sportovní, ale i morální“.

Blízké kamarádky 

„Okamžitě jsme si padly do oka, ačkoli ona byla o generaci starší a zkušená. Já jsem byla začátečník. Ona mi nikdy nedala pocítit nějakou nadřazenost. Naopak mi pomohla profesně.“

„Naučila mě, jak mám jít na to jeviště, jak se mám nadechnout, a opravdu mi byla nápomocna radou, pomocí, vším, na co si vzpomenete. Měly jsme stejný smysl pro humor, stejné názory, velice jsme si rozuměly,“ líčí dál Tomsová.

Jak na odchod z obrazovky vzpomínala samotná Milena Vostřáková? Proč ji na společenské akce nechtěl doprovázet druhý manžel? A proč jí život sázel jednu ránu za druhou?

Spustit audio

Související