Úžasné životy: Dušan Klein podle Zlaty Adamovské

3. duben 2022

Díky němu se dodnes bavíme příběhy filmových básníků. Podepsán je také pod řadou dalších filmových počinů a  televizních seriálů. Nesmazatelně se zapsal i do života Zlaty Adamovské, kterou obsadil do hlavní role ojedinělé detektivní série Hříchy pro pátera Knoxe. Hlavně jeho zásluhou se ze známé herečky stala na pár let i zpěvačka. Proč jsou podle ní jeho filmy pohlazením a proč zpočátku u Kleina jen dabovala? Ze kterého dárku měl režisér velkou radost a jakým byl pedagogem?

Autor: Kateřina Kubalová
Dramaturgie: Jan Herget
Zvukový mistr: Ladislav Čurda
Premiéra: 3. 4. 2022
Produkce: Klára Illiašová

Při vybírání nabídek herecké práce bylo podle Zlaty Adamovské jméno Dušana Kleina zárukou kvality. „Byl vždycky milý a laskavý. Měl přesnou představu o tom, co chce, a nedal pokoj, dokud to nedostal. Uměl ale i zakřičet, když se někdo nechoval profesionálně. Miloval herce a uměl si je obsadit. Nikdy nedal roli někomu jen z kamarádství.“

Sám režisér se na filmovém plátně objevil už jako malý kluk. Svět stříbrného plátna ho okouzlil. Měl ale jasno – chtěl být za kamerou, ne před ní. „Já si myslím, že miloval život a lidi. Je to z jeho filmů znát. Přežil holokaust a nechtěl se obklopovat věcmi, které by mu nedělaly radost. Možná právě proto jsou jeho filmy takovým pohlazením,“ myslí si Zlata Adamovská.

Jen dabérka?

Jméno Dušana Kleina poprvé zaznamenala, když ji jako osmnáctiletou požádal, aby v jeho filmu nadabovala jednu postavu. „Pak jsem dabovala také Píšťalku v básnících a říkala jsem si, že u Kleina budu jenom dabovat,“ vzpomíná herečka.

Čtěte také

U dabování ale rozhodně nezůstalo. Dušan Klein ji obsadil do mnoha svých filmů. Na prvním místě jsou prý určitě živě vysílané Hříchy pro pátera Knoxe. „To byla velká životní zkušenost a já jsem mu za ni dodnes vděčná.“

„Když mi ale tehdy řekl, co to bude obnášet a že budu muset živě zpívat, byla jsem vyděšená a chtěla jsem ho odmítnout. On mě ale tak dlouho přemlouval, až jsme si plácli,“ vzpomíná Adamovská. Seriál byl prý největším adrenalinovým zážitkem v její kariéře. Svědčí o tom i fakt, že na konci osmého dílu zkolabovala a odvezli ji do nemocnice s podezřením na infarkt.

Vášeň pro dýmky

V Úžasných životech zavzpomínala i na dýmky, které k Dušanu Kleinovi neodmyslitelně patřily. „Kdysi jsem mu darovala sadu tabáků a to byl úplně blažený. Měl obrovskou radost a já taky,“ svěřuje se v dokumentu Zlata Adamovská.

Ondřej Kepka a Dušan Klein

Podle ní by určitě nemělo zapadnout, že Klein také učil na FAMU. „Vychoval celou generaci režisérů. Měl tu schopnost předávat své řemeslo dál. Já jsem se pracovně setkala s jeho žáky Ondrou Kepkou nebo Jirkou Strachem a ti si ho nemohli vynachválit.“

Podle Adamovské jsou Kleinovy filmy rozpoznatelné velmi snadno. Díky vlídné poetice a laskavému humoru. „Mám ráda filmy, kde sází na to člověčenství. Na tom že tu lidi nejsou jen proto, aby se projedli a propili životem. Dokázal trochu hrabalovsky ukazovat charaktery lidí. Kdyby tu byl ještě s námi, tak bych s ním určitě zašla na dobré vínečko, které měl rád,“ vzpomíná na Dušana Kleina herečka Zlata Adamovská.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Související