Uri Orlev: Ostrov v Ptačí ulici

8. květen 2020

Jako Robinson na pustém ostrově přežívá židovský chlapec v polském ghettu. Příběh přibližující drama druhé světové války dětem. Poslouchejte do pátku 15. května 2020.

Účinkují: Matěj Převrátil, Petr Stach, Jaromír Meduna, Martin Myšička, Petra Špalková, Mikuláš Převrátil, Miroslav Táborský, Petr Lněnička, Marek Němec, Jan Hartl, Lucie Juřičková, Zdeněk Hess, Lothar Martin, Jacob Erftemeijer, Ondřej Bauer, Ondřej Svejkovský, Sebastian Baalbaki, Jindřich Skokan, Vojtěch Jiří Podrazil, Vincent Klusák, Geronimo Santos a Vlado Rusko
Dramaturgie: Renata Venclová
Překlad: Lenka Bukovská
Hudba: Filip Skuhrovec
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno: 2015

Alex je z židovské rodiny a žije se svým tatínkem v ghettu. Jednoho dne Němci zavřou továrnu, ve které tatínek pracuje, a všechny obyvatele z okolní čtvrti nakládají do transportu na východ. Odvážný malý Alex uteče a domluví se s tatínkem, že na něj počká v Ptačí ulici v rozbořeném domě číslo 78.

Jako dítě si neuvědomuje všechna nebezpečí a začíná pro něj vlastně dobrodružství, ve kterém prokáže jedinečnou vynalézavost. Koho by napadlo, že by se někdo mohl schovávat na kusu podlahy trčící do dvora zdevastovaného činžáku?

Jako Robinson Crusoe

Logo

Jako si Robinson Crusoe vybudoval přístřeší na opuštěném ostrově, tak si Alex zařídí úkryt v rozvalině vybombardovaného domu. Robinson si časem našel svého Pátka, Alex má za společníka jen malou bílou myšku, které říká Snížek.

A vší silou se drží naděje, že táta splní svůj slib a vrátí se pro něj. V nejtěžší zkoušce svého života Alex víc než jen obstojí, zachrání sebe i Snížka a pomůže i několika dospělým, s nimiž se setká.

Orlevovy vlastní zážitky

Do své nejslavnější knížky promítl Uri Orlev vlastní zážitky z varšavského ghetta. Ostrov v Ptačí ulici byl přeložen do 36 jazyků a v mnoha evropských zemích je součástí povinné školní četby.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související