Uličníci. Jaké to bylo, když byl děda ještě malý kluk? Hra na pokračování s Viktorem Preissem v hlavní roli

8. červen 2024

„Dědo, už jsi někdy někoho zabil?“ Od této otázky se začne odvíjet dědovo vzpomínání na to, co zažil ve svém dětství, tedy v době, kdy nebyly žádné počítače a kluci lítali venku po ulicích a hráli fotbal. 

Účinkují: Viktor Preiss, Sebastian Baalbaki, Matěj Převrátil, Ondřej Svejkovský, Matyáš Hlaváček, Prokop Košař, Vlastimil Kaňka, Dana Batulková, Simona Vrbická Koptová, Josef Somr, Jiří Klem, Ivan Řezáč, Jan Szymik, Svatopluk Schuller, Tereza Bebarová, Alžběta Volhejnová, Viktorie Hrachovcová, Milan Křivohlavý, Jakub Chaloupka, Vlastimil Kaňka
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Hudba: Jiří Strohner
Režie: Michal Lázňovský
Natočeno: v roce 2014

Malý Tadeáš byl blázen do letadel. Snil o tom, že se jednou stane leteckým konstruktérem. Když k němu do třídy přišel nový spolužák Fajfr, který měl doma letecké časopisy, skamarádil se s ním, aby jimi mohl tu a tam listovat. Vyměnil i dědečkův památný zapalovač ve tvaru pistole za maketu letadla B58.

„Víš, v životě člověk víc prohrává, než vyhrává. Naučit se prohrávat je vlastně asi ta největší výhra!“ končí děda své vyprávění, ale vnuk už jeho životní zkušenosti nevěnuje příliš mnoho pozornosti. Běží si žít svůj vlastní příběh, o němž jednou bude vyprávět svým vnukům.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související