Uctívaný vilín virginský

14. prosinec 2005

Kdyby to nebylo tak daleko, poslal bych vás na dnešní podívání buď do americké Virginie, nebo alespoň k německým Brémám. Nejen ve Virginii, ale od kanadských hranic až po Floridu roste v severoamerické přírodě vilín virginský, Hamamelis virginiana. U německých Brém taky, ale na plantážích. Nepěstuje se pro nějakou okrasu, ale z ryze farmaceutických důvodů.

Folium hamamelidis, vilínový list poskytuje nejen léčivou, ale i v kosmetice využitelnou drogu. Obsahuje až 10% hamamelitaninu, hydrolyzovatelnou necukernou tříslovinu. A flavonové deriváty, silice a jiné látky. Užívají se jako adstringentní, stahující prostředek, působí i proti průjmům. V kosmetice se stahujících účinků využívá při přípravě pleťových vod.

My zahradníci uctíváme vilín viržinský jako úžasnou dřevinu, kvetoucí právě teď. Někdy od listopadu, jindy v prosinci a často přes Nový rok. Později, v předjaří, jej nahradí asijské vilíny, zejména vilín měkký. Všechny mají krásné, příjemně vonící zvláštní květy, v nichž žluté korunní lístky jsou pentlicovitě úzké. Přesto že ve Virginii je tepleji než u nás, neublíží jejich zimním květům ani mráz. Nesmí se ovšem spustit pod - 10 až -15 stupňů Celsia. Jednou dokonce v Průhonickém parku po zimní přepršce náhlý příliv mrazivého vzduchu je doslova jako do skla zalil do omrzlice, ale po poledním oteplení zase voněly dál.

Keř vilínu virginského

První vilín viržinský na našem území rostl v zámeckém parku na Sychrově už před 125 lety a pak dlouho v Maškově zahradě v Turnově, snad až do nesmyslného silničního průtahu městem, kdy tam řada unikátních dřevin musela ustoupit dopravě.

Spustit audio