U zkoušek nemám rád, když režisér teprve hledá. Já rád pracuju a čas je drahý, tvrdí herec Petr Štěpánek

8. březen 2023

Je kovaným divadelním hercem. „Miluju velký prostor, kde můžu udělat gesto. V malém divadle je to spíš kamerové herectví, kde se do toho nemůžeš opřít. Baví mě to kombinovat.“ Je seriál Ordinace fenoménem? Co zažil s tatínkem v Činoherním klubu? Je pravda, že se v mládí věnoval atletice? Který sport ho bavil nejvíc? Kam jezdí rád na dovolenou?

„Bez divadla nemůžu být,“ přiznává herec. Čeká ho teď krásné zkoušení. „Bez roucha je jedna z nejtěžších her. Je to matematika. Tam, když se dobře nezavřou dveře a neotevřou další, tak jde celá inscenace do kytek. Těším se na to, i když to bude těžké zkoušení.“

V inscenaci bude Petr Štěpánek hrát ukřičeného režiséra. „Uvažoval jsem i o postavě alkoholika, protože ten taky není nezajímavý,“ usmívá se. Co mu při zkoušení vadí? „Nemám rád, když režisér hledá: uděláme to dnes tak, ne, jinak… Tvar by měl mít režisér připravený, i když herec třeba nesouhlasí. Já mu můžu nabídnout a on to může buď zamítnout, nebo přijmout. Mezi tím nic není. Já rád pracuju a čas je drahý,“ zamýšlí se.

Na jevišti se setká se svojí ženou, herečkou Zlatou Adamovskou. Záměrně to prý ale nevyhledává. „Přiznám se, že jsem z generace herců – co přijde, přijde. Já řeším to, co přichází. Mě minulo hodně rolí, ale zase přistály nové. Ale Zlatka ráda hledá,“ uzavírá herec Petr Štěpánek.

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související