Troška Trošky v "Hostu do domu"

5. únor 2010

"Zpomalte zběsilé životní tempo a nechte se dvě hodiny hýčkat slunnou keňskou krajinou! Možná uvidíte i hrochy..." Se svým novým filmem, který bude mít zakrátko premiéru v českých kinech, nás seznámil režisér Zdeněk Troška. Mezi hosty prvního únorového týdne ale patřili i další zajímaví lidé: hornista Radek Baborák, herec Lukáš Vaculík, herečka Veronika Freimanová a novinář Tomáš Baldýnský. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE) nebo přímo u vlastního článku ...

Pondělním hostem ČRo 2 - Praha byl nejlepší český hornista Radek Baborák. Jeho hra na lesní roh je podle odborníků naprosto dokonalá. Jak by ne, když na něj začal cvičit už jako chlapec a z maminčiny strany má "hudbu v genech". A proč právě lesní roh? Rodina prý kdysi usoudila, že je pro něj ten pravý: "má úzké rty a rovné zuby" (což je pro dobrého hornistu nutností). Neprotestoval, byl ještě příliš malý, a začal chodit na hodiny k profesorovi Karlu Křenkovi. Cvičení bylo fajn, ale vadila mu veřejná vystoupení, kde v první řadě seděli jeho rodiče a příbuzní. Nikdy později prý už necítil takovou trému a strach, jako tenkrát. A že vystupoval s renomovanými orchestry v různých koutech světa! V posledních letech byl dokonce sólovým hornistou renomovaného Berlínského filharmonického orchestru, který je považován za nejlepší na světě. Koncem roku dal výpověď a rozhodl se pro život na "volné noze". Nechce se cítit "tak svázaný", touží se věnovat rodině a naplánoval si studium dirigentství na pražské AMU. Zuzanou Burešovou zajímalo kdy a jak se lesní roh "přestěhoval" z lovů a honiteb na hudební scénu, kdo k nám tento nástroj "přivezl" a jak rychle se hornista učí klasický repertoár. Vyslechli jsme si také historku o tom, jak si náš významný dirigent Václav Neumann spletl Radka Baboráka z Bavorákem a co z tohoto nedorozumění vzešlo. Ale to už si poslechněte sami.....

Logo

V úterý přišel do studia herec Lukáš Vaculík, kterého si pamatujeme z filmů "Lásky mezi kapkami deště", "Vítr v kapse" a "Láska z pasáže". V současné době ho můžeme vidět ve hrách "Veřejné oko" a "Divadelní komedie", pražského Divadla Palace nebo v muzikálu "Děti ráje" Michala Davida a Sagvana Tofiho, kterou náš host označil jako "Mamma Mia po česku". Podle jeho názoru je to "první český muzikál, založený na známých hitovkách" skladatele, kterého sice mnozí odsuzují, ale přesto poslouchají. "Když se dělá mejdan, tak v jednu ráno všichni končí písničkami Michala Davida", řekl náš host. Vladimír Kroc se ho také ptal na roli v televizním seriálu "Proč bychom se netopili", na vztah k vodáctví a ke sportování vůbec. L. Vaculík se v současné době věnuje více divadlu než filmu, a to proto, že ho nelákají žádné scénáře. Připadá mu, že z více než 20 filmů, které se ročně v ČR natočí, by chtěl hrát asi jen ve dvou. Podle jeho názoru chybí současným scénáristům dobré příběhy, které do filmu patří stejně jako do hudby melodie. Jeho absence na plátnech kin ho prý příliš nemrzí. Tím více se může věnovat divadlu, kde nachází dobré režiséry a lidi se "kterými si profesně rozumí".

Logo

Šťastná je podle svých slov herečka Veronika Freimanová, která k nám přišla ve středu. Osud jí nadělil krásnou práci, dobré kolegy a přidal velkou dávku optimismu a nadhledu. Co víc by si prý mohla přát? Radost jí dělá úspěch, který má u televizních diváků seriál Vyprávěj. Při jeho natáčení si často vzpomene na dětství, které prožila v okolí Českého rozhlasu a pražské Vinohradské ulice. Politickou atmosféru 60. let příliš nevnímala a její negativní dopady si začala uvědomovat až v dospívání. Dekorace a kostýmy jí úspěšně evokují tehdejší dobu. Počínaje propínacími zástěrami až po natupírované účesy. Koncem března startuje natáčení nových dílů a celý seriál bude sledovat osudy hrdinů až do r. 2005.
Veroniku Freimanovou těší také divadlo a účinkování mj. v inscenaci "Příliš drahá Mathilda", kterou uvádí pražské Divadlo Bez zábradlí. Podle herečky jde o mimořádné představení, kdy se herci vžívají do role tak, že zapomínají, že jsou na jevišti. Nádherná práce a skvělí kolegové jsou důvodem, proč Veronika Freimanová nevnímá plynoucí roky, které na ní nejsou znát. (Je zkrátka "k nakousnutí", komentoval jeden z posluchačů, který sledoval celý rozhovor přes naše web kamery). Herečka k tomu přidala svou oblíbenou repliku o tom, že lidský život má tři stádia: mládí, střední věk a - ty vypadáš báječně!

Logo

Tomáš Baldýnský je novinářem, varietním umělcem a šéfem scénáristického týmu sitcomu Comeback. Mít dobré nápady v tomto žánru nestačí. Je třeba z nich umět vytvořit situace, spojit je nitkami a poté "utkat celý ten koberec". Vše vyžaduje "hodinářskou práci". Hlavního hrdinu Ozzáka si T. Baldýnský hýčká. Je symbolem celého seriálu. Rád má ale všechny postavy a snaží se jim dát v jednotlivých dílech odpovídající prostor. Třeba i na úkor Ozzáka, kterého rozhodně nepovažuje za kladnou postavu. "Je komický, ale v určitých životních situacích by takový člověk dokázal být i zlý", ujistil Vladimíra Kroce. (Představitel Ozzáka Martin Dejdar bude Hostem do domu 9.2.2010 v 11:05 hodin) Úspěch sitcomu ho překvapil a obzvláště ho zaskočila sledovanost mezi ženami. Vymýšlet další díly je prý ale čím dál složitější a pracnější. Jak dodal, "laťka byla nastavena příliš vysoko a udržet jí není žádná legrace". Proto jsme se nedozvěděli ani odpověď na otázku jak dlouho ještě bude seriál pokračovat. T. Baldýnský je také jedním ze spolutvůrců komiksu Zelený Raoul, kvůli kterému došlo i k několika soudním žalobám. "Když vám dá politik facku, tak je smyslem Raoula vrátit mu jí, ale v železné rukavici. Raoul je pomsta a přání zemřít", řekl náš host ve čtvrtečním rozhovoru.

Tomáš Baldýnský je akreditován na celou dobu trvání festivalu

V pátek jsme přivítali rozesmátého režiséra Zdeňka Trošku. Představovat ho by bylo asi "nošením dříví do lesa". Všichni známe jeho trilogii "Slunce seno a ...", "Kameňák" nebo jeho pohádky. Dnes nás ale zajímal hlavně nový film Doktor od Jezera hrochů, který bude mít premiéru na konci letošního února. Český rozhlas 2 - Praha je hlavní mediální partner a posluchače pravidelně informujeme o novinkách spojených s natáčením letní komedie, kterou sám režisér označil za "snímek pro pohodu a dobrou náladu". Dny před premiérou prý neprožívá. S autorem knižní předlohy "Doktora od Jezera hrochů", Miroslavem Švandrlíkem se znal dlouho a myslí si, že by se mu film líbil (pozn. Švandrlík nás nedávno navždy opustil). Dozvěděli jsme se, že řev hrochů, kteří při natáčení zarytě mlčeli, "obstaral" pro film sám (a předvedl nám to živě ve studiu). Věří, že příběh mladého pracovitého lékaře, kterého se ambiciózní žena a tchyně snaží "doštvat k úspěchu", diváky zaujme a časem se zařadí mezi filmy, ke kterým se lidé budou rádi vracet. Z. Troška je živel sám o sobě. Psát o tom, co nám ve studiu vyprávěl, je velmi těžké. Nezbývá, než si vypomoci samotným záznamem, který najdete níže. Prostě - poslechněte si sami ...

Logo


Ještě vás chceme vás upozornit na novinku, kterou jsme připravili pro všechny uživatele webových stránek ČRo 2 - Praha. V pravém horním rohu naleznete pod názvem "Živé vysílání" nový přehrávač. Ten nabízí propojení jak s programem stanice, webkamerami nebo Rádiem na přání. Váš ČRo 2 - Praha, Rádio na vlně pohody.

nový přehrávač - ČRo  - Praha


Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory!

Použít můžete tuto diskusi (hned pod článkem) nebo náš e-mail: ZDE.


autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.