Tři mušketýři skutečně žili. Víte, podle koho Dumas napsal svůj slavný román?

Román Tři mušketýři líčí životní osudy gaskoňského šlechtice d’Artagnana a jeho přátel – mušketýrů Athose, Porthose a Aramise. Od 14. března 1844 vycházelo dílo francouzského spisovatele Alexandra Dumase staršího nejprve na pokračování v pařížském deníku Le Siècle. S románem, který se v roce 1844 dočkal i knižního vydání, mu pomáhal profesor historie Auguste Maquet. Jako podklad navíc posloužil Dumasovi román Gatiena de Courtilz de Sandrase nazvaný D’Artagnanovy paměti.

Sandras byl sám mušketýrem, zažil skutečného d’Artagnana, jehož život ho inspiroval k napsání zmíněného díla. Ano, je to tak, za postavou nezkrotného Gaskoňce stojí člověk z masa a kostí. Dnes už také víme, že nejen d’Artagnan, ale i Athos, Porthos a Aramis mají historický podklad. V Sandrasově knize jsou dokonce bratry.

Kdo byl Charles de Batz de Castelmore, oblíbenec krále Ludvíka XIV. a předobraz d’Artagnana? Jakým způsobem Dumas psal legendární román? A jaké motto měli skuteční mušketýři, když ne „jeden za všechny, všichni za jednoho“? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky se dozvíte v dalším pokračování Příběhů z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související