„Trendy jsem se nikdy moc neřídila,“ říká autorka kuchařek Miroslava Kuntzmannová

5. prosinec 2018
Miroslava Kuntzmannová

Příští týden vyjde Miroslavě Kuntzmannové už její 29. kuchařka. Druhé pokračování její rozebrané nostalgické kuchařky s recepty ze zemí Rakouska-Uherska se tentokrát zaměřuje na československou kuchyni 50. až 70. let. Co ji baví na tradičních receptech a umí si užít i běžné denní vaření?

„V knihách Magdaleny Dobromily Rettigové jsem si četla už jako malá a měla jsem je velmi ráda,“ svěřila se ve vysílání Dvojky autorka kuchařek, která s vařením začala už v deseti letech. Svoji lásku k vaření potvrzuje i tím, že dodnes ráda a s chutí vaří i každodenní běžná jídla.

Místo toho, aby pořádně uvařila, jen experimentovala. Příběhy slavných: Magdalena Dobromila Rettigová

Magdalena Dobromila Rettigová (kolem roku 1840)

Prototyp české spisovatelky a emancipované ženy 18. a 19. století. Účinkují Jitka Smutná a Michaela Maurerová.

Tradice s nápadem

„Nejraději mám tradiční recepty české kuchyně, ale i jídla, která vzniknou tak, že projedete ledničku, podíváte se do spíže a pak z toho něco vytvoříte. A to právě bývají úplně nejlepší jídla,“ myslí si Miroslava Kuntzmannová. Důležitá je podle ní i každodenní domácí pospolitost – hezky si prostřít a sejít se v dobré pohodě u stolu. Pak se i nějaká ta chyba při vaření promine.

„Trendy jsem se nikdy moc neřídila,“ říká kuchařka, která má nejraději tradiční přístup k vaření. Ten ji také při psaní kuchařských knih dovedl k zájmu o historickou kuchyni a recepty našich babiček. Přistupuje k nim ale kreativně a nebojí se obohatit je vlastními nápady.

Rakousko-uherská nostalgie

Za recepty z dob Rakouska-Uherska, které poskládala do své první nostalgické kuchařky, se Miroslava Kuntzmannová vydala i na cesty. V každé zemi jsou trochu jiné suroviny, které jídlu dodají specifickou chuť. „U většiny receptů popisuji, jak vznikly nebo kde jsem k nim přišla. Je to vlastně trochu i moje osobní zpověď nebo zastavení,“ přibližuje autorka.

„V kuchařce S trochou nostalgie představuji sedm kuchyní bývalého Rakouska-Uherska a v každé kapitole vyprávím i některé příběhy z míst, která jsem navštívila. Jsou to recepty s příběhem,“ shrnuje Miroslava Kuntzmannová.

Co ji zaujalo na polské kuchyni? Jak se dělá pravý vídeňský řízek a odkud podle ní pochází svíčková nebo meruňkové knedlíky? Jaké recepty obsahuje její nová československá retro kuchařka? A jak by měly vypadat zdravé vánoční hody? Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

Spustit audio

Související