„Trendy jsem se nikdy moc neřídila,“ říká autorka kuchařek Miroslava Kuntzmannová

5. prosinec 2018

Příští týden vyjde Miroslavě Kuntzmannové už její 29. kuchařka. Druhé pokračování její rozebrané nostalgické kuchařky s recepty ze zemí Rakouska-Uherska se tentokrát zaměřuje na československou kuchyni 50. až 70. let. Co ji baví na tradičních receptech a umí si užít i běžné denní vaření?

„V knihách Magdaleny Dobromily Rettigové jsem si četla už jako malá a měla jsem je velmi ráda,“ svěřila se ve vysílání Dvojky autorka kuchařek, která s vařením začala už v deseti letech. Svoji lásku k vaření potvrzuje i tím, že dodnes ráda a s chutí vaří i každodenní běžná jídla.

Místo toho, aby pořádně uvařila, jen experimentovala. Příběhy slavných: Magdalena Dobromila Rettigová

Magdalena Dobromila Rettigová (kolem roku 1840)

Prototyp české spisovatelky a emancipované ženy 18. a 19. století. Účinkují Jitka Smutná a Michaela Maurerová.

Tradice s nápadem

„Nejraději mám tradiční recepty české kuchyně, ale i jídla, která vzniknou tak, že projedete ledničku, podíváte se do spíže a pak z toho něco vytvoříte. A to právě bývají úplně nejlepší jídla,“ myslí si Miroslava Kuntzmannová. Důležitá je podle ní i každodenní domácí pospolitost – hezky si prostřít a sejít se v dobré pohodě u stolu. Pak se i nějaká ta chyba při vaření promine.

„Trendy jsem se nikdy moc neřídila,“ říká kuchařka, která má nejraději tradiční přístup k vaření. Ten ji také při psaní kuchařských knih dovedl k zájmu o historickou kuchyni a recepty našich babiček. Přistupuje k nim ale kreativně a nebojí se obohatit je vlastními nápady.

Rakousko-uherská nostalgie

Za recepty z dob Rakouska-Uherska, které poskládala do své první nostalgické kuchařky, se Miroslava Kuntzmannová vydala i na cesty. V každé zemi jsou trochu jiné suroviny, které jídlu dodají specifickou chuť. „U většiny receptů popisuji, jak vznikly nebo kde jsem k nim přišla. Je to vlastně trochu i moje osobní zpověď nebo zastavení,“ přibližuje autorka.

„V kuchařce S trochou nostalgie představuji sedm kuchyní bývalého Rakouska-Uherska a v každé kapitole vyprávím i některé příběhy z míst, která jsem navštívila. Jsou to recepty s příběhem,“ shrnuje Miroslava Kuntzmannová.

Co ji zaujalo na polské kuchyni? Jak se dělá pravý vídeňský řízek a odkud podle ní pochází svíčková nebo meruňkové knedlíky? Jaké recepty obsahuje její nová československá retro kuchařka? A jak by měly vypadat zdravé vánoční hody? Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

autoři: Stáňa Lekešová , and
Spustit audio

Související