Lidé by měli znovu najít chuť k vaření, říká autorka kuchařek
První máj je lásky čas. Jenže láska také prochází žaludkem. Je opravdu jídlo mocnou čarodějkou? To ví úspěšná autorka kuchařek Miroslava Kuntzmannová.
Podle ní bychom jídlu neměli vše podřizovat. Přesto dobré jídlo s sebou přináší jen dobré zážitky. „Dobré jídlo dovede stmelit rodinu a dá se při něm říci v podstatě cokoliv,“ říká.
Miroslava Kuntzmannová je autorkou úspěšných kuchařek. Celkem jich vydala už 26 i s jednou video kuchařkou.
„V pubertě si dívky kupovaly harlekýny a červenou knihovnu. Mě naopak bavilo kupovat si rady hospodyňkám,“ popisuje Kuntzmannová, jak se dostala k psaní kuchařek.
Kuchařky jdou na odbyt. Pořady o vaření patří v televizi mezi ty nejsledovanější. Přesto lidé neradi doma vaří. Podle Kuntzmannové lidem chybí chuť k vaření. „Někdy je pro někoho jednodušší koupit mraženou pizzu, která s pravou pizzou nemá nic společného,“ říká.
Fanynka velké kuchyřky
Sama autorka je přitom obdivovatelkou jiné slavné kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. „Jako malá jsem objevila jednu z jejích knížek. Velmi mě fascinovala například její hovorová čeština,“ vzpomíná.
Rettigová ve svých kuchařkách dokázala zužitkovat téměř vše. „Krása je právě v tom, jak dokázala vše spotřebovat, a nezůstali žádné zbytky,“ říká také autorka kuchařek.
„Člověk musí u vaření přemýšlet. Brát na zřetel, kolik lidí u jídla bude a co pak se zbytkem udělat,“ říká Kuntzmannová, která se stejně jako její vzor snaží nevyhodit ani kousek jídla.
Největší hity české kuchyně
Každý kraj má jiná specifika a stejně tak může gurmán najít mnoho odlišných jídel specifických pro každý kraj. Královnou české kuchyně ale podle Kuntzmannové zůstává knedlíčková polévka a svíčková s knedlíkem.
Slavná svíčková omáčka by měla být českého původu. Jisté to ale být nemůže. „Spousta našich děvčat za Rakouska-Uherska sloužila například ve Vídni. Je tedy těžké se dopátrat, jestli se recept naučily v metropoli a přinesly jej na vesnici nebo naopak,“ poodhaluje tajemství.
Jaké jsou trendy dnešní doby? Jak se vařilo a jedlo za císaře pána? Co je typické pro Čechy, Moravu a Slezsko? Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...