Tomáš Zima: Novela vysokoškolského zákona umožní odnímat tituly. Jsem ale zastáncem delší lhůty

30. září 2014

I přes připomínky, které se právě projednávají na ministerstvu školství, má zákon velkou podporu ze strany vysokých škol. Co nového přináší?

Verze v připomínkovacím řízení se trochu liší od verze z léta. „Text doznal změn hlavně v oblasti akreditací,“ připouští rektor UK Tomáš Zima.

Kromě akreditací se přepracovala otázka správního řádu, otázka systému vnitřního hodnocení, působení zahraničních VŠ na našem území nebo otázka lhůt pro odnímání titulů. To má být umožněno hlavně tehdy, když se prokáže plagiátorství nebo nekalé praktiky.

„Já osobně jsem ale zastáncem delší doby, než je v tom návrhu zákona. Některé věci totiž mohou vyplavat na povrch později,“ vysvětluje rektor.

Čtěte také

Největším přínosem novely je ale podle Zimy změna akreditačního procesu. „Má být transparentnější. VŠ se k tomu procesu můžou vyjadřovat,“ chválí si.

Novinka: institucionální akreditace

Novela zavádí tzv. Institucionální akreditaci. Ta zabraňuje zaplavování akreditační komise šesti až osmi tisíci jednotlivých studijních oborů. Kdo ji bude mít, bude si moct v té oblasti vzdělávání „dělat, co chce“.

„Vysoká škola bude mít větší pravomoci, ale taky větší zodpovědnost,“ vysvětluje Zima. „Ty sankce za nedodržení postupů jsou velmi drastické.“

Jestli to nakonec bude znamenat, že bude méně vysokých škol, záleží už jen na samotných VŠ. Ty se musejí kromě změny zákona poprat ještě s poklesem počtu studentů kvůli populační depresi. „V následujících dekádách nás čekají zhruba o třetinu slabší populační ročníky, které mohou studovat na vysokých školách.“

Jak si stojíme mezinárodně?

Každopádně se Zima domnívá, že je úroveň našich univerzit, a zvlášť té Karlovy, dobrá. I v konfrontaci se zahraničím. Mezinárodní ratingy ale podle něj nezhodnocují finanční možnosti škol.

„Kdyby se to přepočetlo, kolik máte studentů, učitelů a jaký máte rozpočet, a porovnalo se to třeba s Harvardem, myslím, že by české vysoké školy v těch žebříčcích ještě poskočily na vyšší příčky,“ odhaduje.

Jak budou vysoké školy financovány? Proč u nás bude zavedeno neveřejné vnitřní hodnocení vysokých škol? Proč rektor UK přijal Ice Bucket Challenge? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Tomáš Zima , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.