Tomáš Zima: Nechápu, co může novela ve vzdělávání lékařů doopravdy zhoršit

31. leden 2017

Senátory vrácený zákon teď leží na poslaneckých stolech a má opravdu hodně odpůrců. Tvrdí, že ještě zhorší postavení neatestovaných lékařů. I podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka je lepší cokoli, než to co platí dnes.

„Nechápu, co má ten zákon doopravdy zhoršit,“ zlobí se rektor UK Tomáš Zima. Novela definuje, jaké výkony má neatestovaný lékař dělat pod dohledem, zkracuje celkovou dobu vzdělávání o půl roku, mění i počet oborů z původních 80 na polovinu.

„Představa, že novela něco zásadně změní a že mladí lékaři přestanou odcházet do zahraničí, je samozřejmě mylná. Hlavní důvody jsou jiné. Systém vzdělávaní je jen takovou třešničkou na dortu,“ myslí si. Zima by naopak přivítal, aby novela platila co nejdřív.

Nic chytřejšího neexistuje

Otevřou se nové vzdělávací programy jednotlivých oborů, vzniknou nové akreditační komise se zástupci malých nemocnic, odborných společností, lékařské komory, lékařských fakult, a to včetně akreditačních komisí.

„Pokud se to neschválí, tak se systém na další tři roky petrifikuje (zamrazí) a ve finále nakonec někdo další toho mnoho jiného nevymyslí. Ono to ani nejde. Ukážu vám šanony datované rokem 2000.“ Kde je ale podle Zimy největší problém současného systému?


Největší mínusy stávající legislativy:
- teď nemáme jasně definované kompetence, co má dělat školenec (a co školitel)
- současné programy jsou zastaralé
- dnes školí hlavně fakultní nemocnice (nově to budou okresní a podokresní nemocnice, a to až ze 70─80 %)

Chybí celá generace doktorů

Narážíme i na nedostatek střední generace lékařů-školitelů v menších nemocnicích. Někteří jsou v zahraničí, většina ale ve svých ambulancích. Nový zákon má ambice všechny mínusy smazat. „Ale pokud máte na hřišti nemotivované, špatné hráče, tak můžete mít sebelepší pravidla, ale dobrou hru neuvidíte.“

autoři: lup , zis , Tomáš Zima
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.