Tomáš Kraus: Osobnost Václava Havla se nedá zkopírovat. Uměl blbou náladu trefně pojmenovat

18. prosinec 2020

Před devíti lety zemřel Václav Havel. „Měl dar, lidé mu naslouchali,“ komentuje na Dvojce tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus. „Taková osobnosti tady chybí.“ 

Naše země nevzkvétá, prohlásil ve svém prvním prezidentském rozhovoru Václav Havel. Přesně před devíti lety politik, dramatik a někdejší disident ve věku 75 let zemřel. Památku bývalého prezidenta si chtějí lidé připomenout zapálením svíček, průvodem na Pražský hrad i povytaženými kalhotami.

Václav Havel měl vizi a program, lidé mu naslouchali

Jak se dají myšlenky Václava Havla uplatnit v současnosti? „Měl vizi a měl program. Osobnost, která ční nad všednodenním zmatkem, by tady byla vítaná,“ říká Kraus v pořadu Jak to vidí...

Havel podle komentátora procházel dramatickou politickou situací, přesto dokázal poukázat na to pozitivní. Lidé mu naslouchali. „Uměl velice trefně pojmenovat situaci a jeho slogany jsou dodnes živé. Blbá nálada už zlidověla,“ připomíná Kraus. 

„Václav Havel tady chybí. Mohl by být v této neklidné době autoritou, která povzbuzuje. Bohužel formát jeho osobnosti se nedá zkopírovat,“ uzavírá tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

Další témata rozhovoru: arabské jaro; inspirace španělskou Alhambrou; jedno šťastné rozuzlení po 75 letech.

autoři: Zita Senková , Tomáš Kraus , juk
Spustit audio

Související