Testy mléka
O mléku koluje spousta mýtů. Jedni ho vychvalují kvůli obsahu bílkovin a vápníku, druzí říkají, že je plné škodlivin z životního prostředí. Je tedy mléko zdravé, nebo není? Povídali jsme si s Alicí Olbrichovou z časopisu dTest.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nevím, jestli vy jste se už, milí posluchači, pustili do hádání, když vás Pavel Novák tak pěkně vyzýval "hádej, hádej". My teď ani moc hádat nebudeme na Českém rozhlase Dvojce, my si budeme povídat. Povídat si budeme i za hodinku po 11, kdy přijde na návštěvu profesor Petr Weiss ze Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a já se ho budu ptát s čím se nejčastěji ve své praxi setkává a jak často se setkává se sexuálními dysfunkcemi a zda je dnes víc deviantů než bylo dřív a jestli je umíme léčit. Na to a na spoustu dalších věcí se budu ptát pana profesora Weisse za hodinu. Teď ale budeme mít téma úplně odlišné. Já jsem říkala, když máme dneska vrchol masopustu, že bychom asi měli připít něčím ostřejším, nějakou slivovičkou nebo možná i pivem, ale budeme připíjet mlékem, budeme připíjet mlékem s Alicí Olbrichovou z časopisu dTest, a to mléko probereme dopodrobna. Dobrý den, Alice, pěkně vítám.
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, o mléku já si myslím, že koluje docela dost pověstí, možná mýtů a možná ty mýty teď vyvrátíme nebo potvrdíme, protože se říkalo a nevím, jestli to platí stále, že mléko není úplně bezpečné, zda ho pít, nepít, jak to je?
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Opravdu o mléku kolují protichůdné informace nebo řekněme informace oficiální a neoficiální. Učebnice mléko vychvalují, protože říkají, že tam jsou bílkoviny a vápník, které potřebujeme. A zase tedy lidové zvěsti říkají, že je plné škodlivin, tedy z životního prostředí a kdoví, co se tam se vším také děje. Podívali jsme se mléku na zoubek a musím říci, že tedy mléko si obhájilo tu učebnicovou pověst zdravé potraviny.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, tak to zaklepu, protože to je dobrá zpráva. Jaké mléko jste testovali, protože těch mlék je spoustu, jsou tučná, méně tučná, odstředěná, jaké bychom měli pít?
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
To si musí rozhodnout jaké mléko nebudu někomu doporučovat, protože mám samozřejmě svého tajného favorita, ale to nechám na posluchačích. Spíš bych se tedy zaměřila na to, jaké mléko jsme testovali a testovali jsme polotučné mléko, to znamená to je mléko tedy podle definice Evropské komise. Je to mléko, které má 1,5 %, nejméně 1,5 % mléčného tuku až 1,8 % mléčného tuku. Čili to znamená, že to je mléko, jehož obsah byl snížen o více než o polovinu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, proti tomu ...
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Proti tomu mléku, které nadojí krávy v kravíně, ale je to, udělali jsme tuto volbu, ač tedy neradi, což později vysvětlím, udělali jsme tuto volbu proto, že 4/5 mléka, které se v Česku nakupuje spotřebiteli, je právě toto polotučné mléko.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A co jste všechno objevili teda?
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Hledali jsme tam jednak tedy ty látky žádoucí, to znamená, zda tam opravdu jsou bílkoviny právě proto, že to mléko je zbaveno více než poloviny svého tuku, tak jsme si říkali je to vůbec mléko, obsahuje tedy ještě dostatek bílkovin, obsahuje vápník, obsahuje i vitaminy? Tak jsme se mu podívali na zoubek tedy z tohoto pohledu a musím říct, že jsme byli velmi příjemně překvapeni, protože mléko nejen, že tedy obsahuje vápník, ale ono ho obsahuje dokonce velmi mnoho. Pro ilustraci denní dávka doporučená denní dávka vápníku je 800 miligramů pro člověka a litr mléka námi testovaného obsahovalo 1200 miligramů, to znamená, že v litru mléka máme vlastně vápník na jeden a půl dne, což je.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili to mléko si můžeme tak pěkně rozdělit do dvou dnů.
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Můžeme si ho rozdělit. Samozřejmě litr mléka asi nikdo nevypije. A v současně také v litru mléka je takřka doporučená poloviční denní dávka bílkovin, protože mléko obsahuje dost bílkovin, dokonce víc zase než v průměru české krávy nadojí, jak jsem se dívala do různých statistik ministerstva zemědělství, tak to mléko obsahuje v litru asi ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rychle hledáme, ano.
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Rychle hledáme, rychle se dívám tady pro sebe, abych někoho, 34 až 37 gramů bílkovin na litr mléka, což si myslím, že je dost vzhledem k tomu, že tedy ta doporučená denní dávka je 50 gramů bílkovin, a je to ta nejkvalitnější bílkovina, nejhodnotnější, protože v ní jsou všechny ty takzvané esenciální aminokyseliny, to znamená lidské tělo je potřebuje a neumí si je samo tedy vytvořit, takže je musí přijímat s potravou z vnějších zdrojů. No, a mám-li se ještě vrátit k těm vitaminům, tak tam to bylo trošku slabší, protože se ukázalo, že tedy s tím tukem vitaminy, které jsou vázané na tuk, tak ty samozřejmě tím odtučněním se částečně tedy také s tím tukem odeberou. Takže ale myslím si, že jsou ještě jiné zdroje vitaminů než mléko, ty bílkoviny a vápník si myslím, že to je klíčové poselství.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hm, tak, milí posluchači, pokud se chcete k nám do Spotřebitelské poradny připojit k Alici Olbrichové a zeptat se jí na cokoli, co se týče testu mléka, které, který dělal dTest, můžete na telefonním čísle 221552525 nebo na konci 2424, to jsou čísla, která vám jsou určitě známá. A nebo můžete poslat mailový dotaz jejakaje@rozhlas.cz, mluvíme o testu mléka.
/ Písnička /
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vašim dopoledním společníkem je Český rozhlas Dvojka a teď si povídáme o testu mléka časopisu dTest s Alicí Olbrichovou a s vámi, milí posluchači. Takže haló, haló, dobrý den, kdopak se dovolal na 221552525 a 2424? Vítám vás ve vysílání. Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady Holovská. Já jsem se chtěla zeptat, jestli váš host teda tohle to bude vědět, jestli pasterizace mléka nezablokuje vápník tak, že potom se nedostane vlastně v tom těle k těm důležitejm orgánům kam má? A že způsobuje naopak usazování v cévách a zvyšování cholesterolu, ten vápník, kterej vlastně se nerozpustí v těle a překáží tam. Děkuju, děkuju.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, rozumím vám, jestli ta pasterizace s tím mlékem nezahýbe nežádoucím směrem. Děkuju mockrát za dotaz. A ještě vezmeme, ještě vezmeme jeden dotaz, dobrý den. Ano, můžete se ptát, slyším vás.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady Kálová, prosím vás, já jsem se chtěla zeptat, obsah vápníku v tom nízkotučném mléce, je vůbec nějaký nebo jak to ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte v tom odstředěném nebo v polotučném?
osoba
--------------------
Nízkotučný.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nízkotučné, dobře.
osoba
--------------------
Tam je 0,5 %.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, obsah vápníku, díky za dotaz. Mějte se hezky.
osoba
--------------------
Děkuji mockrát, na shledanou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou. A ještě vezmeme jeden dotaz, aby posluchačka nečekala, dobrý den.
osoba
--------------------
Ano, dobrý ráno, posluchačka Vlaďka, já se chci jenom zeptat, já mám hrozně ráda takovou tu malou smetánku, je tam taky nějakej vápník nebo jsou tam nějaké živiny vůbec obsažený, když je to takhle malinký?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Aha, kolik to má tak mililitrů? Tak ono záleží na tom asi jaké množství toho vypijete?
osoba
--------------------
Takový ty malý smetánky, já je mám dokonce tady, no.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Malá smetánka, dobře. Tak ono to bude mít takový 200, 250 mililitrů myslím tyhle ty malé. Jo, vy myslíte úplně ty maličkaté, ty náprstky jak tady napovídá Alice Obrichová, myslíte tak?
osoba
--------------------
Ano, přesně.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Úplně ty náprstky, dobře, dobře.
osoba
--------------------
Úplně ty náprstky, děkuju vám pěkně a hezký den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujem taky, vám taky, na slyšenou. Tak možná to můžeme vzít od konce. Tak ty náprstky, ono to možná ani s mlékem nemá moc společného, nebo, Alice?
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Přiznám se, že já se těm náprstkům vyhýbám z jiného důvodu, protože to nikdy neumím tak dobře otevřít, vracím je obsluze, když to dostanu ke kávě, protože malé množství a velká škoda už mi to několikrát, jak je to pevně zatavené, potřísnilo svetr, ale teď se to tady zrovna pokouším vydělit, to je opravdu náprstek. Já myslím, nechtějme zase zázraky od všeho. Je to tenhle ten malinký, samozřejmě, že tam nějaký vápník bude, ale když se na to teďko tak dívám a dělím si to, tak si myslím, že to je opravdu zase velmi málo. To zase naše posluchačka by chtěla zázraky, zas takto malinké množství.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře. Co ta pasterizace, nezahýbe nějak tím mlékem nežádoucím směrem?
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Posluchačky mě tady trošku zkoušení něco, co jsme tedy přímo netestovali dostupnost vápníku, ale já jsem si k tomu přečetla hodně teorie, protože se přiznám, že to mléko je docela složitý, složitá potravina. Blokace vápníku, ano, hovoří se o tom, já jsem si naopak přečetla ve vysokoškolských skriptech Fakulty veterinární a farmaceutické v Brně, že pasterizace s tím rozhodně nemůže zahýbat, tepelnou úpravou, ale že tam současně v mléku kromě jiných takzvaných netuků tedy, což jsou právě třeba bílkoviny a nebo různé minerální sole, jsou i vitaminy, různé prvky a je tam fosfor, který je tam údajně tedy ten fosfor v takovém množství a v takové ideální kombinaci s vápníkem, že právě naopak tedy zpřístupňuje, zjednodušuje nebo je v mléce je nejvyšší využití vápníku ze všech možných potravin. Já se teď omlouvám, že to takhle koktám, já si tady trošku připadám jak na vysoké škole u zkoušky, což už bylo dávno.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To víte, naši posluchači jsou zvídaví a mají široké spektrum otázek.
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Ale je vidět, že naši rodičové všichni do nás, ano, všichni do nás vtloukali pij mléko, budeš mít dobré zuby, je tam vápník, nebudeš pít mléko, budeš-li pít ošklivé zuby.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Něco na tom pravdy bylo.
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Ano, ano.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A co to nízkotučné mléko, obsahuje také vápník, protože ten jeden dotaz zněl na to nízkotučné.
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Já bych tady s dovolením ocitovala z našeho časopisu dTest. Máme tady jeden takový malinký, kratičký k tomu informativní materiálek. "I netučné je výživné", kde jsme si položili otázku, kolik živin v mléce zůstane, když se z něj odstraní většina tuku. Nechali jsme si právě analyzovat i ta dvě nízkotučná, připomenu, že to jsou taková mléka, kde nesmí obsah tuku mléčného překročit půl procenta. Test ukázal, že odebrání tuku nemá vliv na obsah bílkovin a také vápník zůstává v mléce na původní úrovni. Já se omlouvám, že jsem to četla, ale tohle se fakt nenaučím nazpaměť.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No tak to je samozřejmé.
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Spolu s tukem, ale ještě dodám, se však z mléka odstranilo devět desetin v tuku rozpustných vitaminů A a E. A ještě tady teda dodám, že vlastně tady jsme zjistili, že i odstředěné mléko právě proto, že jsou v něm tyto netuky tedy, tak je těžší než voda, což je zajímavé. Litr mléka nerovná se totéž co litr vody, co do hmotnosti. Voda váží tedy kilogram litr, ale mléko je vždycky trošku těžší než jeden kilogram, plnotučné mléko má tisíc dvacet osm gramů a tohle to se v minulosti používalo jako test, zda mléko nebylo falšováno a nebylo ředěno vodou. A ono se to totiž do dneška, jak jsem zjistila, i také používá.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Prosím vás, to jsou zajímavé věci. Dobrý den, vítáme ve vysílání dalšího volajícího, můžete se ptát. Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, srdečně vás zdravím.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A my vás.
osoba
--------------------
Děkuji za krásný pořad a prosila bych, který obal je mléku méně škodlivý, jestli krabice nebo ty plastové lahve. Děkuji moc.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozumím, děkuji. Tak vy skutečně paní Olbrichovou zkoušíte zve všeho možného, protože oni testovali ten obsah, ale jak, odrazilo se to nějak ten obsah nebo ta ten obal na tom obsahu, tak jsem se chtěla zeptat?
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Přímo takto jsme to úplně netestovali, ale já bych posluchačku chtěla potěšit tím, že my jsme zjistili, že mléko už se konečně zase prodává se skleněných lahvích, dokonce jsme jedno takové mléko testovali. Má to šroubovací uzávěr, takže zase se to vrací ke sklu, které já teda musím říct, že jako starší ročník také preferuji, ačkoli jsem jako dítě chodila s těmi prázdnými těžkými lahvemi od mléka abych za to dostala tu korunu za každou, tak jsem je musela doma nejdřív dobře vymýt, protože špatně vymyté se nebraly.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To já myslím, že kdekdo ze starších ročníků vzpomíná v tuhle chvíli.
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Takže ano, mléko ve skle se už zase začíná prodávat a není to tak, že by jenom do druhého dne, jak si všichni pamatujeme a třetí den už bylo zkyslé, to mléko vydrží asi, jak jsem se tam dívala, ono se to vlastně nepozná, protože není datum výroby, je jenom datum spotřeby, ale i tak mu zbývalo asi ještě týden do toho data spotřeby. Ale do těch obalů bych se opravdu nerada pouštěla. Je fakt, že jsou na to různé studie, zda tedy tam dochází k nějaké, oni tomu říkají migraci těch nějakých těch látek z plastů, ale nikdy se to nepotvrdilo. Ale je pravda teda, jestli mohu říct, já si myslím, že skladovat doma půl roku mléko je prostě, je zvrhlost, já s tím nesouhlasím. Potraviny se mají koupit a do týdne se mají sníst, protože dělat si takovéhle zásoby si myslím, že je úplně zbytečné.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Taky bych s vámi souhlasila. Dobrý den, vítáme ve vysílání.
osoba
--------------------
Dobrý den, to jsem já?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jste to vy.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady Jana, já vás zdravím. Já se jenom těším, až tam jednou budete mít zase odborníka na zdravou výživu a ten bude tvrdit nepijte mlíko, nahražte ho vlašskými ořechy, jsou plnohodnotnými a nahradí mléko. Já jsem z toho úplně jelen šumlen dohromady. Prosím, pomozte. Na shledanou, děkuju.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, na shledanou, děkujeme. Tak nevím, jestli úplně budeme moci pomoci, protože Alice Olbrichová je novinářka, která vlastně dělala ten test pro časopis dTest. Alice, jak byste odpověděla téhle té posluchačce?
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Samozřejmě informace jsou vždy protichůdné. Já se přiznám tedy, že jenom částečně mám o oboru potravinářství přehled, protože jsem kromě novinářské fakulty vystudovala také při zaměstnání dálkově Vysokou školu zemědělskou, tehdy se to takto jmenovalo agronomickou fakultu, takže jsem spíš tedy přes ty rostliny a krmivo než tedy přes ty živočišné produkty. Ale musím říct, člověk by si měl tu stravu střídat. Ořechy, nic proti nim, ony ty ořechy opravdu obsahují ty omega 3 mastné kyseliny, které jsou prostě zdravé pro naše cévy, ale to mléko má zase jiné přednosti, a abych byla úplně poctivá, tak existuje skutečně skupina lidí, které mléko nedělá dobře, mléko tedy tekuté, protože tito lidé neumí trávit mléčný cukr laktózu, nemají zkrátka v sobě nějaký trávicí enzym nebo ho mají málo nebo jim špatně funguje, já k těmto lidem také patřím, ale to by vůbec neznamenalo, já mléko miluju se přiznám, ale mně po něm vždycky začne bolet hlava. Takže já jím všechny mléčné výrobky, kde zrovna tak ty bílkoviny i ten vápník přechází do těchto mléčných výrobků, dokonce v koncentrované formě, takže jím jogurty, zakysané výrobky a musím říct, že nepociťuji na sobě, ačkoliv už tedy jsem dáma v letech, tak nepociťuji na sobě, že by se to na mně nějak projevovalo negativně. Ale jak říkám, každý si musí sám nějakým způsobem zjistit, co mu vyhovuje a já bych nezavrhovala ani ořechy, ani mléko a pro toho, kdo to mléko nesnáší, tak si myslím, že je tady široká škála mléčných výrobků.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A ještě možná, no, můžeme to uzavřít, že jsme všežravci, tak jíst všechno, ale všechno s mírou.
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
A mírou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A možná bychom mohli povědět, jestli některé to mléko úplně propadlo, jestli skončilo špatně?
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Nepropadlo, ale našli jsme, jestli mohu říct takovou perličku, našli jsme tam také takové ujištění na jednom mléku, že tedy je obohaceno právě bílkovinou a bylo to mléko pro děti s takovým krásným obrázkem, obrázkem telátka, které jede na skateboardu, takže určitě právě děti, které nechtějí pít mléko, takto zvyšuje atraktivitu. Pro maminky tam zase zvyšovalo atraktivitu, že tam bylo napsáno jaké má mimořádné výživové vlastnosti, mléko bylo označeno pro děti a bylo tam napsáno, že je obohaceno bílkovinou, no, a my když jsme se potom podívali, kolik té bílkoviny v něm je a porovnali jsme to s těmi ostatními výrobky, tak jsme zjistili, že tedy nejenom, že nemá té bílkoviny víc, ale má ho tak asi 10 z těch 28 testovaných výrobků ho mělo dokonce víc než tady tenhle ten obohacený. No, a pak jsme se dívali do potravinářských předpisů a tady jsem si, zase to přečtu: V unijním nařízení 1234 z roku 2007 stojí černé na bílém, že když se bílkoviny přidávají, musí být jejich obsah na obohaceném mléce nejméně 3,8 %. My jsme ovšem zjistili, že ho tam bylo 3, že jich tam bylo 3,62 tuším. Takže přes deklarované obohacení tedy ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tam to obohacení nebylo.
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Nebylo. Čili člověk musí to brát s rozumem a věřte tomu, že i neobohacená mléka jsou stejně hodnotná. Takže já bych, nezavrhuji tedy samozřejmě obohacené výrobky, ale je dobré se jim někdy podívat na zoubek, zda se tak trochu jako nechlubí něčím, co je ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nepřetvařují.
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Ano, co je vlastní všem ostatním výrobkům.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, tak děkujeme mockrát za ten test mléka, bylo to docela příjemné zjištění, že v tom mléce nejsou žádné nežádoucí látky, o kterých se často hovoří a nakonec to není tak strašné. Alice Olbrichová z časopisu dTest. Moc děkujeme, těšíme se na příště. Na slyšenou.
Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Na shledanou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.