Tenhle výhled měl být jen pro Hitlera. Moc si ho ale neužil

17. říjen 2016
Dvojka na cestách

Byl to takový danajský dar. Nechvalně známé Orlí hnízdo Adolf Hitler moc nenavštěvoval. Bál se výšek, výtahu, a ani obyvatelé kraje mu zrovna nefandili.

V německých Alpách v oblasti Berchtesgaden se nachází proslulá Hitlerova pevnost Kehlsteinhaus neboli Orlí hnízdo. Stojí na úzkém skalnatém hřebeni ve výšce 1834 m n. m. Dostanete se tam z horské vesnice Obersalzberg. Každou půlhodinu odtud odjíždějí autobusy právě k Hitlerovu sídlu.

Silnice ale nevede až k Orlímu hnízdu. Končí 120 výškových metrů níž. Musíte tunelem s výtahem, který vás za 40 sekund vyveze až nahoru do domu. Tunel je vyložený untersberským mramorem. Často se říká, že stěny výtahu a jeho střecha jsou ze zlata. Není to pravda. Jsou z leštěné mosazi.

Dechberoucí výhled

Výtah je dobový. Jezdíval s ním přímo Hitler a další nacističtí pohlaváři. Z výtahu vede cesta na terasu s dechberoucím výhledem na celé berchtesgadenské Alpy. Je vidět i pohoří Untersberg, které tvoří hranici mezi Německem a Rakouskem. Taky proto si Hitler, původem Rakušan, vybral tohle místo.

„Oficiálně se uvádí, že Orlí hnízdo měl být dárek k Hitlerovým 50. narozeninám od strany,“ popisuje turistický průvodce Tomáš Kamín. Pevnost nechal postavit Hitlerův tajemník Martin Bormann, ale úplně se netrefil do vůdcova vkusu.

Dar-nedar

„Hitler o plánech samozřejmě věděl. Ale nadšený z toho nebyl. Byl tu maximálně 13x. Jednak proto, že se bál výšek, a jednak proto, že se bál, že by uvízl ve výtahu, kdyby byl problém s dodávkou elektřiny.“ Hitlerovým oblíbeným místem byla spíš vesnice Obersalzberg.

Adofl Hitler kouká na hory ze své rezidence Berghof

Orlí hnízdo tak víckrát navštívil právě Bormann. Nedaleko stál i Göringův dům (dnes tam je nový hotel). A oblíbené výletní sídlo to bylo i pro Evu Braunovou, dlouholetou Hitlerovu milenku a později i manželku. V Orlím hnízdě byla svatební hostina její sestry Gretl.

Protinacistický kraj

„Orlí hnízdo byla jen třešnička na dortu. Základním táborem a druhým mocenským centrem nacistů byl celý Obersalzberg.“ Vstup do vesnice byl omezený a do uzavřených částí mohli vstupovat jen lidé na zvláštní povolení. Paradoxně samotné Berchtesgadensko bylo protinacistické.

„Místní lidé trpěli okupací ze strany nacismu stejně jako lidé jinde v Evropě,“ protestuje Kamín. „Část obyvatel dodnes nechce o nacismu slyšet a nechtěli, aby tu Orlí hnízdo zůstalo. Nechtěli ani novou budovu dokumentačního centra v Obersalzbergu, které hrůzy nacismu připomíná.“

Nacistický poklad z jezera?

Jednou z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí celého regionu Berchtesgarden je jezero Königssee. V roce 2015 pod jeho průzračnou hladinou v hloubce 2 m našla při koupání mladá americká turistka zlatou cihličku v hodnotě 16 000 euro (zhruba 430 000 Kč).

Po několikadenním pátrání ale policie vydala prohlášení, že žádné další zlato v jezeře neobjevila. „Pořád se tedy má se za to, že nacistický poklad ukrytý v jezeře Königssee je jen mýtus,“ uzavírá průvodce Tomáš Kamín. Zajímá vás víc? Poslouchejte Dvojku na cestách.

autoři: Eva Kličková , rota
Spustit audio