Téměř nejmenší africký stát Svatý Tomáš a Princův ostrov přejdete klidně pěšky. Pokud ale máte dobrou mačetu

6. srpen 2015

Na někdejší portugalské kolonie v Africe je opravdu problém se dostat. Čeká vás tam ale úplně jiný život než ve zbtyku Afriky. A lidé s otevenou náručí.

Většině bývalých portugalských kolonií zůstal oficiální jazyk portugalština. Jinak už ale jdou vlastní cestou. „Najdete tam ale třeba zbytky architektury, většinou tedy v dost neutěšeném stavu,“ popisuje Jana Čižmářová.


Nejznámější portugalské kolonie:
Brazílie, Madeira, Azory, Kapverdy, Mosambik, Madagaskar, Angola, Guinea, Portugalská Indie a taky dva ostrovy Svatý Tomáš a Princův ostrov a další.

Na Portugalce se v koloniích nevzpomíná v dobrém. „Měli tam otrokářství a tvrdou práci,“ připomíná cestovatelka. Její srdeční záležitostí jsou dva tropické ostrovy Svatý Tomáš a Princův ostrov. Osamostatnily se v roce 1975 a společně tvoří druhý nejmenší africký stát.

Vyjedeme, až nás bude víc

Leží na rovníku, a pokud se vám chce a máte dobrou mačetu, můžete je přejít pěšky. „Dostat se tam je docela náročné.“ Letadlo z Lisabonu lítá jen jednou týdně. A musíte mít vízum.

Mezi samotnými ostrovy přeprava existuje. Ale buď si musíte najmout soukromé letadlo, nebo počkat, až se sejde alespoň 40 pasažérů a vy se nalodíte na polo-nákladní loď. „Jsou tam ale opravdu úžasní lidé, kteří žijí úplně jiným životem než zbytek Afriky. Jsou hodně chudí, žijí ze dne na den, ale pro vás by se rozdali.“

Exotická místní doprava

Místní MHD představují malé dodávky. Vyjede ale až ve chvíli, kdy se naplní. „Nebo spíš přeplní. A to nejen lidmi, ale i různým zbožím. Takže jsme s maminkou, se kterou jsem tam byla, měly na klíně děti, vedle nás ležely ryby a sýry a další produkty, které směřovaly na místní trhy.“ Můžete le taky využít mototaxi nebo stopovat.

„Za celou dobu jsme nikdy neviděly ani náznak toho, že by nás někdo měl nebo chtěl ohrozit. Je to tam opravdu bezpečné,“ ujišťuje Čižmářová. Lidé se živí hlavně rybolovem nebo zemědělstvím. Zkusit můžete veškeré tropické plodiny, na které si vzpomenete.

Káva a kakao? Minulost

„Bohužel ale pěstování kávy a kakaa, kterými byly oba ostrovy světově vyhlášeny, je už minulostí.“ Stát totiž vyhlásil pozemkovou reformu a pozemky lidem rozdal. „To se ale nějak nepovedlo. Dnes se výrobou kávy a kakaa věnují už jen cizí vlastníci, tedy Francouzi nebo Holanďané.“

Jak vypadá ve zkratce práce letušky? Kolik zemí zatím Jana Čižmářová procestovala? Jak vypadají kakaové boby přímo na stromech a jak chutná jejich dužina? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio