Tea Parkanová: Mít ve finštině hokej

10. červen 2015

Ve Finsku Čech nerozumí ani slovům, která jsou jinde srozumitelná všem. Jazykové záludnosti. Fejetony zahraničních zpravodajů.

Do tajů finské duše jsme se s kolegy rozhodli nahlédnout, když Finové hráli s Čechy o třetí místo na hokejovém mistrovství světa. A došlo i na jazyk.

Hokej v Kalevale

Záhy jsem pocítila obdiv k našim hokejovým komentátorům, kteří s naprostou jistotou dokážou vyjmenovat členy finského národního týmu bez jediného zaváhání. Mně se totiž něco takového při vyprávění o finském národním eposu Kalevale vůbec nedařilo.

Hlavní postavy? Pěvec VAJ-NA-MOJ-NEN, kovář IL-MA-RI-NEN a svůdník LE-MI-KAJ-NEN. Nejdřív jsem musela rozluštit správnou výslovnost a pak si každé jméno rozepsat po slabikách, pro jistotu velkými písmeny. A stejně jsem se přeřekla, jakmile jsem odlepila oči od papíru.

Velmi logický jazyk

O finštině se obvykle říká, že je velmi těžká. S tímto přesvědčením jsem volala jedné univerzitní profesorce finštiny, aby mi mojí domněnku potvrdila. Ona mi ale hned v první větě řekla, že to není pravda.

Finština je prý velmi logický jazyk, který má jasná pravidla a rozhodně méně výjimek než čeština. Neděsí ale začínající studenty fakt, že má finština 14 pádů, že proto skoro nepoužívá předložky a místo toho mění koncovky? To je jedna z nejznámějších perliček tohoto jazyka.

Čistonosoplena ve finštině

Našla by se ale i jedna paralela s češtinou. V dobách národního obrození si odpůrci germanismů libovali v hledání ryze českých slov, která často tvořili skládáním několika výrazů. Příkladem budiž známá čistonosoplena. Finština takhle funguje dodnes.

Mezinárodně srozumitelný telefon se finsky řekne „puhelin“, tedy něco jako mluvítko. Slovo hokej se skládá z výrazů pro led a puk nebo kotouč. Takže ledový kotouč neboli „jékjeko“. Vlastní terminologii mají Finové dokonce i v oboru IT.

Tak například, v kontaktech nehledají e-mailovou adresu, ale „šehk(e)poštijošojte“. Asi i proto se často dočtete, že jestli jste schopní naučit se finsky, dokážete cokoliv.

autor: tpa
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.