Táta mi dával za úkol složit za půl hodiny písničku, vzpomíná Jarda Hypochondr

27. březen 2021

Většina písniček zpěváka a moderátora Českého rozhlasu Vysočina Jardy Hypochondra je o pivu. Tou nejslavnější je Šenkýřka. Jak vznikla?

„Je to taková hospodská písnička. V Jiříně jsme měli parádní šenkýřku, jmenovala se Gizela, vždycky skočila na stůl a byla to velká legrace. A já jsem jednou seděl pod ní, vzal si pivní tácek a napsal text Skoč na stůl šenkýřko.“ A už zlidověla.

Hudebník z Jihlavy teď spolupracuje s dlouholetým kamarádem Lubomírem Kozlíčkem. Tak vzniklo album Pohodovky. „Mj. písnička Pověz mi má milá získala v hitparádě Dvojky i ocenění Zlatá česká dvanáctka,“ pochvaluje si.

Přezdívka

Přezdívku Hypochondr má z doby, kdy se vrátil z koncertování s kapelou Hollywood ze zahraniční. V show vyprávěl doktor Pštrosmajer mezi písničkami v legraci jeho neduhy a přezdívka už Jaroslavu Hrdličkovi zůstala.

Hudbu miluje od mládí. „Můj táta hrál na kytaru. Dokázal bavit společnost na tři akordy. Víc jich neuměl. Táta se chlubil, že taky umím hrát na kytaru a vždycky mi dal za úkol během půl hodiny složit písničku. Od té doby mě hudba provází neustále.“

V současnosti točí Jarda Hypochondr hudbu i klipy, skládá, chodí na procházky. Rád lyžuje, griluje a provozuje i velký zábavní park v Jihlavě. Hudbě se věnují i jeho děti včetně té nejmladší Elinky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.