Steinar Bragi: Planina

Četba z románu, který spojuje prvky psychologického thrilleru a islandské lidové pověsti. Sugestivní a výborně napsaný příběh o vině a nevinnosti, hranicích lidskosti a střetnutí s chladnou krutostí islandské přírody i vlastním nitrem. Doba poslechu audioknihy zdarma exkluzivně prodloužena.

Čtou: Lukáš Hlavica a Ladislav Hampl
Připravil: Ivana Myšková
Překlad: Lucie Korecká
Hudba: Jan Trojan
Režie: Apolena Novotná
Natočeno: 2018

Planina je horor, ve kterém hlavní roli hraje Island s veškerou svojí samotou, pískem a nekonečným prostorem, táhnoucím se od obzoru k obzoru. Skrze tuto krajinu, která postrádá stromy, orientační body a není tu žádný signál, projíždí džíp.

Dvě dvojice mladých lidí při cestě na výlet vjedou do mlhy a narazí do osamoceného domu. Auto je nepojízdné, ve stavení, které obývá stará paní a její pomatený druh, musí výletníci přespat.

Je to sice nepříjemné, nečekané, ale už zítra se vše spraví, dostanou se do civilizace a malá nehoda bude brzy zapomenuta. Nebo ne?

O autorovi

Logo

Steinar Bragi bývá označován kritikou za jednoho z nejvýznamnějších autorů své generace. Ve svých dílech často zpracovává téma pomíjivosti pozemského života a nekonečné osamělosti člověka.

Na Islandu získal román Planina vynikající hodnocení především díky vybroušenému stylu a struktuře, které mu dodávají „působivost a schopnost vzbudit ve čtenáři intenzivní, téměř fyzický prožitek úzkosti“.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

  • Islandské pohádky

    Island má tolik barev, kolik jich má proměnlivá hladina moře. A stejně barvité jsou i místní pohádky, které čte Růžena Merunková.

  • Jak přežít karanténu? Máme pro vás tipy k poslechu

    Probrali jsme se za vás archivem a vytipovali jsme to nejlepší. Najdete tu nečekané chuťovky pro fanoušky Historie zločinu, milovníky Toulek českou minulostí a dalších.