Stanislav Peleška radí - 21.11.

21. listopad 2008
Dobré jitro

DOPLNIT ZÁLIVKU ROSTLINÁM Zahrádka vstoupila do podzimu, někde i rychleji, přichází očekávaná zima. Je to přirozený vývoj na naší planetě. Nás se týká především vývoj počasí ve střední Evropě a na něm závislé rostliny i živočichové. Musíme s tím počítat a přizpůsobit se, to všichni víme.

Z největšího počtu listnatých stromů opadaly listy. Předtím se zásobní látky (vytvořené vegetační fotosyntézou) stáhly z listů do zásobních pletiv v kmenech a v kořenové hlavici. Jsou tedy připravené na bezlistý vegetační klid neboli dormanci. Z oněch zásobních pletiv budou rostliny udržovány při životě a na jaře proto začnou rašit a kvést.
K tomu potřebují také vodu v půdě okolo kořenového vlášení. Tu jim dodává povětrnost, ale v podstatě je třeba přirozenou dešťovou zásobu doplnit i naší zálivkou. Máme teď povinnost vyprázdnit i sběrné zásobníky dešťové vody okapové, případně vodu z různých bazénů. Někdy také budeme muset doplnit zálivku vědrem ze studny nebo z domovního vodovodu.
Nedostatek vody v půdě, a tím v rostlině, zvyšuje citlivost k nízkým teplotám. Jejich namrzání zabráníme i rytím na hrubou hroudu.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.