Rada pro tento den - 5.2.

5. únor 2010
Dobré jitro

Z únorového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali rady Stanislava Pelešky, jak na zahradě v zimě nakládat s napadaným sněhem.

Sníh je v podstatě zmrzlá vláha, která se vrátí do krajiny na jaře, kdy ji rostliny obzvlášť potřebují. Ne nadarmo se říká, že déšť v říjnu a listopadu a sníh za celou zimu je nejdůležitější zálivkou všech stromů a keřů na jaře. Někteří pěstitelé tuto bílou nadílku shrabují z celé plochy zahrady a vyvážejí ji ven na místa, odkud je sníh na náklady obce odvážen. To je plýtvání užitečnou vláhou. Nyní v únoru, ale většinou již dříve, je samozřejmě správné sníh shrabovat z prázdných ploch zahrady, z prostor před domem i z cestiček. Shrabaný sníh však odklízíme nikoliv na skládku, ale nahrnujeme jej ke stromům a keřům, kde ho navrstvíme až do výšky půl metru. Takto pak během tání přirozeně poslouží stromům v období, kdy vodu obzvlášť potřebují. Silná vrstva sněhu také dostatečně ochrání kořeny dřevin (zvláště keřů) před promrznutím při silnějších mrazech. Tento způsob využití sněhu má kromě toho další tři výhody:

1. V období tání voda z pomalu tajícího navrstveného sněhu bude rovnoměrně zavlažovat kořenovou zónu během celého jarního rašení.

2. Díky tomu se vláha dostane až ke spodním kořenům do hloubky jednoho až dvou metrů, odkud stromy svým kořenovým vlášením vodu "vytahují" do celé rostliny.

3. Vrstva přihrnutého pomalu tajícího sněhu zpozdí jarní rašení dřevin o dva až tři týdny, což zvětší pravděpodobnost, že vyraší a rozkvetou až v době, kdy je již neohrozí jarní mrazíky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka