Srk frk hrk brk – aneb zvuků plné pohádky. Vypráví beatboxer Endru

2. říjen 2022

Citoslovce, o nichž jste ani netušili, že existují! Víte, kdy jsou knihovníci nejhlučnější? Proč velryby zpívají? Jak dlouhá může být nudle z nosu? To a ještě více se dozvíte v pohádkách, které napsala spisovatelka a režisérka Tereza Verecká. Její Hajaja je plný citoslovcí a zvuků, ke kterým vicemistr světa v loopingu a úspěšný beatboxer Endru nepotřebuje žádný nástroj, ale dokáže je udělat vlastní pusou. Zaposlouchejte se do zívání, šeptání, kašlání a mnoho dalších.

Účinkuje: Endru (Ondřej Havlík)
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Tereza Verecká
Natočeno: 2021

Pssst! aneb Knihovnická pohádka

Jaké zvuky slyšíte, když jste v knihovně? Asi žádné, říkáte si. V knihovně je přece ticho. Nanejvýše se ozve nějaké zašeptání, otočení stránky, tiché odkašlání nebo a smrkání, když někoho moc dojme milostný román, nebo popotahování, když jiného rozbrečí nějaká učebnice. Co se v knihovně stane panu Bartoloměji Poláčkovi?

Smrkfrk aneb Rýmová pohádka

Znáte ten pocit, když máte neustále strašně ucpaný a odřený nos? Když je ten nos odřený dlouho, oteče pak jako bambule, zčervená a zfialoví a připomíná červenou řepu. To se nedávno stalo holčičce jménem Melánie! Jak Melánie na rýmu vyzraje? Proč někteří lidé nesmrkají, ale popotahují?

Zív! aneb Pohádka o tichu na venkově

Maminka Dominiky a Tomáše byla v poslední době hrozně unavená. Neustále zívala, oči se jí zavíraly a pod očima se jí objevily tmavé kruhy. Ztrácela pozornost a nebyla s ní kloudná řeč. Tatínka pak napadlo, že by si mohli na víkend pronajmout chalupu, aby strávili nějaký čas na čerstvém vzduchu a odpočinuli si. Jak tohle dopadlo? Je v přírodě vůbec ticho a klid, jak se říká?

Šplouch! aneb Pohádka o rybím zpěvu

Jestli pak víte, proč velryby zpívají? A proč kapři, pstruzi nebo sardinky neřeknou ani slovo a jejich tlamičky jen naprázdno klapou? Kdysi totiž bylo všude moře. Žádná pevnina, jen voda. A po celém světě nebylo slyšet nic než šumění mořských vlnek a vln a zpěv maličkých rybek, středních ryb a obřích velryb! Proč už tomu tak není?

Xuť alirf dk! aneb Xuťapanská pohádka

Slyšeli jste někdy o Xuťapanech? A o planetě Xuťapa? Neznáte? Nevadí. Ale měli byste vědět, že všichni Xuťapané jsou velikými fanoušky planety Země. Sbírají kartičky s obrázky pozemšťanů, debatují o tom, jak to asi na planetě Zemi chodí, zajímá je, jakými jazyky mluvíme, jak vypadají zvířata, která tu žijí… Prostě všechno! A jednou za půl bambiliónu let dokonce vypraví expedici na Zem!

Wrruá! aneb Tygr a zapomnění

Už se vám někdy ztratil nějaký plyšák, kterého jste opravdu měli rádi? Hledali jste ho, ale nikde nebyl a časem jste pak zapomněli, jakou měl barvu? Jak se vlastně jmenoval? Byl hebký, nebo spíš tvrdý? A podívali jste se při tom hledání pod postel? Tam totiž zapadl Tomášův malý plyšový tygr. Uvidí ho Tomáš ještě někdy?

Chramst! Srk! – aneb pohádka o břišní prázdnotě

Páťa trpěl věčným hladem. I když jedl, na co přišel, aby prázdnotu ve svém břiše zaplnil, nikdy se necítil sytý. Snědl spálený lívanec, nedojedenou gulášovou polívku, čtyři bagety, osm indiánků, zelnou hlávku i s běláskem… Ale stejně měl hlad. Jak takový neutuchající hlad zahnat?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související